Официално: Ауди влиза във Формула 1

След месеци спекулации Ауди официално обяви днес, че влиза във Формула 1 от сезон 2026 като доставчик на двигатели. Германците изчакаха приемането на новите правила за задвижващите системи, които влизат в сила от 2026, за да потвърдят участието си.

От 2026 се очаква във Формула 1 да влезе и другата марка на Фолксваген Груп - Порше, като най-вероятно Порше ще си партнира с Ред Бул.

Ауди ще развива и произвежда задвижващите системи за Формула 1 в базата си в Нойбург, като начело на проекта е Адам бейкър. От компанията потвърдиха, че там вече са инсталирани тестови стендове и до края на годината проектът ще набере скорост с наемането на нови хора и доизграждане на инфраструктурата на базата.

“Моторните спортове са неотделна част от ДНК-ата на Ауди - заяви председателя на борда на директорите на Ауди Маркус Дюсман. - Формула 1 глобална сцена за нашата марка и лаборатория за развитие с много силна конкуренция. С новите правила ние влизаме в подходящия за нас момент.”

В официалното съобщение на Ауди се казва, че компанията тепърва ще реши с кой тим ще работи, но е почти сигурно, че това ще е Заубер. Все повече източници твърдят, че германците са купили или са в процес на придобиване на 75% от Заубер.

Ауди обявява тази седмица за Формула 1?
Ауди обявява тази седмица за Формула 1?

“За мен е удоволствие да приветствам Ауди във Формула 1, това е автомобилна марка икона, пионер в технологиите - допълни главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали. - Нямаме търпение да видим логото на Ауди на стартовата решетка и скоро да научим още за плановете им.”

Кога ще дойде официалното обявление от Ауди и Порше?
Кога ще дойде официалното обявление от Ауди и Порше?

Веднага след съобщението Ауди показа версия на това как би изглеждала разцветката на тима, с който германците ще работят в близко бъдеще.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти