В Тойота вярват, че Еванс може да е световен шампион

Уелският пилот на Тойота Елфин Еванс беше единственият в последните два сезона на Световния рали шампионат (WRC), който се бори за световната титла с голямата звезда на тима Себастиен Ожие. И в двата случая Ожие взе титлата, но след това франуцзинът се оттегли от участието с пълна програма и това автоматично направи Еванс претендент №1 за световната титла за сезон 2022.

Но в действителност той беше изместен от тази позиция от съотборника му Кале Рованпера, който има 5 победи в първите 8 ралита тази година и води с 94 точки пред най-близкия си преследвач след рали “Финландия” Ойт Танак.

И въпреки, че много рали специалисти са убедени, че WRC навлизата в ерата на Рованпера, в Тойота вярват, че Еванс може да стане световен шампион.

Танак спечели за трети път рали "Финландия"

“Дали Елфин един ден може да стане световен шампион? Твърдо, да - заяви техническият директор на Тойота Том Фаулър пред Dirtfish. - Дали обаче това ще се случи? Това е съвсем друга история.”

Рованпера: Очаквах Хюндай да са силни във Финландия

Но Еванс ще има най-рано през 2023 нова възможност да се бори за титлата с Рованпера, който се наложи като лидер на Тойота след оттеглянето на Ожие

Тойота връща легендарен пилот на старта на рали „Ипр Белгия”

В рали “Монте Карло” преди да отпадне Еванс взе ролята на лидер на тима, тъй като беше единственият, който можеше да преследва Ожие и Льоб, които се бореха за първото място. После Еванс катастрофира на два пъти докато преследваше Рованпера в Швеция, след това в Хърватия уелсецът стигна едва до 5-ото място.

След това, в хода на сезона на три пъти Рованпера догонва и изпреварва Еванс в битката за по-предни позиции във втория ден на ралитата, в които финландецът е чистил пътя в първите отсечки. Самият Еванс призна, че все още не успява да справи с настройките на хибридния Yaris Rally1 и това се отразява на увереността му в отсечките, както и на скоростта му.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти