Рованпера: Очаквах Хюндай да са силни във Финландия

Лидерът в Световния рали шампионат Кале Рованпера не успя да спечели домашното си рали “Финландия” през уикенда, но пък успя да увеличи аванса си на върха в класирането. Кале се бори до последно за победата срещу Ойт Танак с Хюндай, като на финала разликата между двамата беше едва 6,8 секунди.

В петък Кале стартира първи по отсечките и чисти пътя за съперниците си, като в края на деня беше на 21 секунди от Танак, след това дойде атаката на финландеца, който успя да се доближи на десетина секунди от Ойт, после свали още малко, но нямаше възможност за повече.

Това е трета победа на Танак във Финландия след успехите му през 2018 и 2019 и първа с кола на Хюндай, тъй като предишните пъти спечели с Тойота.

Танак спечели за трети път рали "Финландия"
Танак спечели за трети път рали "Финландия"

“Очаквах, че представянето на Хюндай ще се подобри, тъй като те вече имат постоянна тестова база във Финландия - обясни Рованпера. - Ойт пилотира страхотно, беше бърз през целия уикенд, но когато всички карат на пълна газ, няма как да дойде голяма разлика във времената.”

Класиране при пилотите в WRC след рали „Финландия“
Класиране при пилотите в WRC след рали „Финландия“

След победата си във Финландия Танак излезе втори в класирането зад Рованпера, но разликата между двамата е 94 точки.

WRC иска да се завърне в Близкия изток още през следващата година
WRC иска да се завърне в Близкия изток още през следващата година

“Още преди началото на ралито казах, че трябва да гледаме голямата картина - допълни Кале. - Щеше да е хубаво да спечеля, но битката за титлата е по-важна. Сега авансът ни е още по-голям, така че съм доволен. Опитах се да догоня Ойт, но без да поемам големи рискове, не сме правили глупости, изпълнихме си плана за това рали.”

Льоб ще стартира в рали “Акрополис”
Льоб ще стартира в рали “Акрополис”

Битката в WRC продължава с рали “Ипр Белгия” (18-21 август), където Хюндай отново е фаворит, но този път с другия си пилот - Тиери Нювил.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички