Рикардо иска 21 милиона долара от Макларън

Дениъл Рикардо е поискал 21 милиона долара, за да се съгласи да бъде прекратен договорът му с Макларън, който е до края на сезон 2023 във Формула 1. Информацията се появи в няколко австралийски издания днес, които коментират, че Дениъл неволно е станал участник в трансферната сага с Оскар Пиастри, с когото иска да го замени Макларън. Според непотвърдена информация, Рикардо кара за 15 милиона долара на година в Макларън.

По-скоро обаче се предполага, че тези 21 милиона долара са отправната точка, от която започват преговорите между Рикардо и Макларън за условията, при които двете страни ще се разделят. Но вече е ясно, че ако Рикардо остане във Формула 1 и си намери друг отбор, то той ще трябва да върне на Макларън сумата, която се равнява на заплатата му на новото място.

Например, ако Рикардо се върне в Алпин и подпише договор за 10 милиона долара на сезон, то от тези 21 милиона, които ще получи от Макларън, той трябва да върне на тима на Зак Браун 10 милиона. В същото време се очаква, че Макларън ще се изправи и пред сериозни разходи, свързани с Пиастри и задаващото се дело във Върховния съд в Лондон - от Алпин вече обявиха, че ще търсят компенсация за парите, инвестирани в кариерата на Оскар.

Алпин и Пиастри отиват на съд

Смята се, че Алпин няма валиден “договор за участие във Формула 1” с Пиастри и затова договорът на Оскар с Макларън е бил приет без забалежки от Бюрото за потвърждаване на договорите в Женева. Но в същото време, всеки друг договор на Пиастри с Алпин, включително и за участието му в Академията на Алпин може да бъде защитен във френската съдебна система, както и в британската, за което Отмар Шафнауер вече заяви, че има “90 процента шанс да се случи”.

Може ли Гасли да напусне Алфа Таури?

Според източници, цитирани от френските медии, Алпин най-вероятно ще претендира за обезщетение в размер на 15 милиона долара, което да бъде платено от новия отбор на Пиастри. Така 21-годишният австралиец може да струва на Макларън над 30 милиона долара още преди да е стартирал в първото си състезание във Формула 1. 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти