Рикардо иска 21 милиона долара от Макларън

Дениъл Рикардо е поискал 21 милиона долара, за да се съгласи да бъде прекратен договорът му с Макларън, който е до края на сезон 2023 във Формула 1. Информацията се появи в няколко австралийски издания днес, които коментират, че Дениъл неволно е станал участник в трансферната сага с Оскар Пиастри, с когото иска да го замени Макларън. Според непотвърдена информация, Рикардо кара за 15 милиона долара на година в Макларън.

По-скоро обаче се предполага, че тези 21 милиона долара са отправната точка, от която започват преговорите между Рикардо и Макларън за условията, при които двете страни ще се разделят. Но вече е ясно, че ако Рикардо остане във Формула 1 и си намери друг отбор, то той ще трябва да върне на Макларън сумата, която се равнява на заплатата му на новото място.

Например, ако Рикардо се върне в Алпин и подпише договор за 10 милиона долара на сезон, то от тези 21 милиона, които ще получи от Макларън, той трябва да върне на тима на Зак Браун 10 милиона. В същото време се очаква, че Макларън ще се изправи и пред сериозни разходи, свързани с Пиастри и задаващото се дело във Върховния съд в Лондон - от Алпин вече обявиха, че ще търсят компенсация за парите, инвестирани в кариерата на Оскар.

Алпин и Пиастри отиват на съд
Алпин и Пиастри отиват на съд

Смята се, че Алпин няма валиден “договор за участие във Формула 1” с Пиастри и затова договорът на Оскар с Макларън е бил приет без забалежки от Бюрото за потвърждаване на договорите в Женева. Но в същото време, всеки друг договор на Пиастри с Алпин, включително и за участието му в Академията на Алпин може да бъде защитен във френската съдебна система, както и в британската, за което Отмар Шафнауер вече заяви, че има “90 процента шанс да се случи”.

Може ли Гасли да напусне Алфа Таури?
Може ли Гасли да напусне Алфа Таури?

Според източници, цитирани от френските медии, Алпин най-вероятно ще претендира за обезщетение в размер на 15 милиона долара, което да бъде платено от новия отбор на Пиастри. Така 21-годишният австралиец може да струва на Макларън над 30 милиона долара още преди да е стартирал в първото си състезание във Формула 1. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти