WRC иска да се завърне в Близкия изток още през следващата година

Организаторите на Световния рали шампионат (WRC) искат да прибавят кръг в Близкия изток към календара на шампионата, по възможност още през следващата година. За последно WRC посети тази част на света през 2011 година когато се проведе рали „Йордания“, в което победата грабна Себастиен Ожие.

Желанието на промоутъра на WRC е догодина календарът да включва общо 14 ралита, като осем от тях ще бъдат в Европа, а останалите извън територията на Стария континент. Това ще е в пълен контраст на последните два сезона, в които почти всички кръгове бяха в Европа заради пандемията от коронавирус.

WRC иска да добави второ снежно рали към календара си

Амбицията на организаторите на Световния рали шампионат е календарът да включва поне едно състезание на всеки един обитаем континет, а рали в Близкия изток е определяно като много важно за тази мисия. Все още не е ясно дали Йордания, която освен през 2011 прие WRC още през 2008 и 2010, отново ще може да се пребори за кръг от шампионата, тъй като по-логична опция изглежда Саудитска Арабия. Страната домакинства на рали „Дакар“ от 2020 година насам, а през последните години приема стартове още от Формула 1, Формула Е и Extreme E.

„Ако погледнете календара сега ще видите, че имаме едно снежно рали, едно в Африка, имаме и „Акрополис“ в Гърция, това бяха ралитата, които искахме да върнем. Мисля, че единственото парче, което липсва от пъзела е рали в Близия изток, едно пустинно рали.

Люта битка за място в календара на WRC

„Нашата амбиция е да имаме такова още през следващата година. Искаме да реализираме мечтата си да имаме състезание на всеки континет, с изключение на Антарктика. От това има нужда един световен шампионат и точно това беше нашата цел през 2020, а ние искаме да се върнем към нормалното догодина“, заяви евент директорът на WRC Саймън Ларкин пред motorsport.com.

Мексико се завръща в календара на Световния рали шампионат

Очакванията са към каланедара на WRC догодина да се завърне рали „Мексико“, макар че това все още не е потвърдено от организаторите на шампионата. Рали „Сафари“ в Кения има договор с WRC до 2026 година, а „Нова Зеландия“ и „Япония“, които предстой да бъдат част от сезон 2022 водят преговори за домакинство и догодина. 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти