Хърватия детронира Франция с историческа победа

Отборът на Хърватия изтръгна победата срещу Франция с 1:0 като гост в двубой от група 1 на Дивизия А в Лигата на нациите. Хърватите стигнаха до победното попадение още в петата минута, като негов автор стана Лука Модрич. Това беше първи успех на хърватите над Франция в историята, като по този начин "ватрените" лишиха "петлите" от възможността да защитят титлата си в Лига на нациите. До този мач "петлите" имаха шест победи над Хърватия, а три пъти победител не беше излъчен.Франция остава на четвъртото място в групата си с 2 точки, докато хърватите излязоха втори със 7, а лидер е Дания с 9. Това означава, че "петлите" нямат шанс да достигнат до финалната четворка и на практика това означава, че те сдават титлата в Лига на нациите.

Ден преди мача “Стад дьо Франс” осъмна с надписи срещу провеждането на Мондиал 2022 в Катар, изписани от активисти. “Катар вони на смърт”, “6500 загинали, 2 милиона роби, един проклет турнир”, бяха изписали по фасадата на съоръжението активистите от групата “Червен картон за Катар”. Двубоят започна с демонстрация на бързината на Мбапе, който затрудни отбраната на хърватите, но не се стигна до опасно положение. В 4-ата минута се стигна до дузпа за гостите след нарушение на Ибрахима Конате срещу Анте Будимир. Ситуацията беше прегледана с ВАР и в крайна сметка реферът показа бялата точка. Зад топката застана Лука Модрич, който откри. Това беше мечтано начало за хърватите.В 7-ата минута Мбапе стреля от около 17 метра, но без успех. В 14-ата минута французите отново атакуваха опасно, но отбраната на хърватите се справи. Гостите определено контралиха ритъма на играта, като в тези минути блеснаха уменията на Лука Модрич, който умело задържаше топката и организираше контраатаки. На два пъти Будимир беше извеждан на добри позиции, но не успяваше да се разпише.В края на първото полувреме французите упражниха натиск, като стигнаха до няколко ъглови удара. Люка Дин стигна до стрелкова позиция, но Будимир блокира удара му.Втората част започна с натиск на домакините, като първата вузможност се откри пред Мбапе, но отбраната на Хърватия се справи. В 54-ата минута Карим Бензема получи отлично подаване, бранителите на Хърватия го неутрализираха. В крайна сметка резервата Орелиен Чуамени отправи удар, но той беше отразен.

Французите продължиха да търсят поне изравнителен гол. В 61-ата минута Мбапе пропусна отлична възможност за гол, но  Ивица Ивушич реагира отлично. В 72-ата минута и стражът на Франция Майк Менян се прояви добре сред удар на Ловро Маер.Така в крайна сметка резултатът се запази, което означаваше, че Франция няма да има шанс да защити титлата си в Лига на нациите.Франция - Хърватия 0:10:1 - Модрич 5-дузпаФранция: Менян, Кунде, Конате, Кимпембе, Дин, Нкунку, Гендузи, Камара, Рабио, Мбапе, БенземаХърватия: Ивушич, Ерлич, Шутало, Станишич, Юранович, Модрич, Брозович, Ковачич, Пашалич, Брекало, Будимир.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти