Най-успешният треньор на Северна Ирландия почина

Били Бингъм, най-успешният мениджър в историята на националния отбор на Северна Ирландия, почина на 90-годишна възраст днес. 

Известен като един от най-големите тактици на своето време, Били Бингъм класира националите на Северна Ирландия на две поредни Световни първенства – през 1982-а и през 1986-а година. Освен това печели и Британското първенство през 1984-а година. Освен националния тим на Северна Ирландия, той тренира също така Евертън в английската Първа дивизия и представителния отбор на Гърция. Като футболист също играе на Световно първенство – през 1958-а година в Швеция

"Приемаме тази тъжна новина с огромна тъга. За Били Бингъм има специално място в историята на футбола в Северна Ирландия и като футболист, и като треньор. Той беше важна част от отбора на Питър Дохърти в Швеция през 1958-а, а през 1982-а и 1986-а като мениджър сам класира отбора на две първенства на планетата", се казва в изявление на ирландската футболна асоциация. 

На Световното през 1982-а отборът се превърна в истинска сензация с някои резултати. Най-напред те победиха с 1:0 Испания във Валенсия с победен гол на Джери Армстронг, а след това елиминираха още в първата групова фаза Югославия. Тогава стават световно известни футболисти като Мартин О Нийл, Сами Макилрой, Крис Никъл, Норман Уайтсайд-Бебето. 

Самият Армстронг в пост в социалните мрежи описа човека от Белфаст като "най-великият мениджър на Северна Ирландия" и изрази "сърдечни съболезнования" на семейството му. Бингъм стартира кариерата си на футболист веднага след Втората световна война в Гленторан за заплата от 6 паунда на седмица. 

Баща му – работник в корабостроителницата, е против намерението му да играе футбол и след разправия младия Били заминава на проби в Съндърланд, където е одобрен. След това започва да се изявява като дясно крило, оставайки в Съндърланд осем години. За това време записва 227 мача и 47 гола и се мести в Лутън. Благодарение на решаващите му голове, Лутън стига до финала за Купата на Англия през 1959-а година, но губи от Нотингам Форест. Следа период в Порт Вейл, където чупи крак и на 33 години решава да сложи край на кариерата си. За да се отдаде на треньорската работа, където печели репутацията на човек, който постига много от нищото.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти