Фаворитите от групата на България ще играят на финала на Евро 2022

Снощи се изиграха двата полуфинала на Европейското първенство за юноши до 17 години. В тях Франция елиминира след дузпи Португалия, а действащият шампион Нидерландия се справи също след наказателни удари със Сърбия. Трябва да се отбележи, че "петлите" и "лалетата" бяха в една група с България. В квалификациите пък съставът на Йордан Петков срещна и загубилите полуфиналисти - Сърбия и Португалия.

Срещу португалците Франция поведе още в 8-ата минута с гол на Уорън Заир-Емери, който вкара и едно от попаденията за победата с 4:0 над България. Още дос редата на полувремето обаче "лузитаните" обърнаха резултата, а точни бяха Афонсо Даниел (12') и Дарио Есуго (20'). 

Малко преди почивката Жоао Мунис си вкара автогол за 2:2 и този резултат остана непроменен до края на мача. По регламент веднага се премина към изпълнение на дузпи. При тях нито един от французите на сгреши, а фаталният пропуск за Португалия направи Карлос Мендонса.

По сходен начин се разви и двубоят между Нидерландия и Сърбия, но с тази разлика, че четирите гола паднаха през второто полувреме. "Оранжевите" поведоха с точен изстрел на звездата си Джейсън ван Даувен в 47-ата минута, сърбите обърнаха с попадения на Йован Милошевич (50') и Йован Миятович (55'), а Джейън Слори оформи крайното 2:2. При дузпите в антогерой за западните ни съседи се превърна Матея Радонич.

Финалът между Франция и Нидерландия е в сряда. "Петлите" имат две титли в тази възраст, като втората беше спечелена на първенството в България през 2015 година. Тогава в състава на французите бяха Люка Зидан, Дайо Упамекано, Джонатан Иконе и Одсон Едуар. Нидерландия е 4-кратен шампион и се стреми да вземе титлата за трети пореден път след 2018 и 2019 година.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти