Александър Зверев защити Джокович: Постиженията му не могат да бъдат опетнени

Олимпийският шампион по тенис от Токио 2020 Александър Зверев защити номер 1 в света Новак Джокович. Германецът заяви, че постигнатото от сърбина в спорта няма да бъде опетнено от сагата с австралийската му виза, която разтърси света на тениса преди Откритото първенство на Австралия, съобщава агенция Ройтерс.

Австралийските власти смятат присъствието на Джокович за заплаха за обществения ред

Джокович пристигна в Мелбърн с медицинско освобождаване от изискването на властите посетителите в страната да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, но визата му беше отменена първо при пристигането, а след това отново в петък, след като той спечели първото съдебно дело по-рано през седмицата.

Джокович бе задържан от властите в Австралия преди утрешното изслушване в съда

Надеждите му да спечели рекордна 21-а титла от Големия шлем в Мелбърн може да бъдат прекратени от изхода на друго съдебно дело в неделя.

Решителността на Джокович да играе на турнира без ваксинация разгневи австралийската общественост и предизвика критики сред колегите му, но третият поставен Зверев каза, че той все още е изключителна фигура в спорта.

Делото на Ноле ще бъде разгледано от Федералния съд на Австралия в пълен състав

"Не знам какво е настроението сред феновете. Знам, че в спорта той е един от най-великите играчи, защото постиженията му не могат да бъдат отнети. Джокович е спечелил 20 турнира от Големия шлем. Все още има най-много седмици като световен номер 1, той все още има най-много титли от сериите Мастърс", каза Зверев.

Отложиха финалното решение за съдбата на Джокович

"За мен Джокович е един от най-великите играчи на всички времена. Това, което се случва, очевидно не е хубаво за всички, особено за него. Но не може да се опетни всичко, което той е постигнал, заради това", добави германецът.

Ако Джокович отсъства от турнира, който е печелил девет пъти, това ще увеличи шансовете на играчи като Зверев. Германецът е сред претендентите в "Мелбърн Парк", заедно с шампиона от Откритото първенство на САЩ Даниил Медведев (Русия), Стефанос Циципас (Гърция) и номер 6 Рафаел Надал (Испания), който е равен с Джокович и отсъстващия Роджър Федерер с рекордните 20 титли от Големия шлем.

Президентът на Сърбия: Ако не искате Джокович да спечели в Мелбърн за десети път, защо не ни казахте?

"Аз тренирах с Рафа, който според мен отново играе невероятно в момента", каза Зверев за испанеца.

Той носеше тениска с цветовете на германското знаме, което го връщало към миналогодишния олимпийски триумф в Токио, където спечели златото на сингъл.

Австралия анулира за втори път визата на Новак Джокович

Зверев каза, че облеклото му вдъхва добро настроение преди Големия шлем.

"Записах най-голямата победа, на най-големия турнир в света, където спечелих с тази екипировка. Това ме връща към невероятни спомени. Просто исках да имам това усещане преди турнирът тук да започне", добави германецът.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти