Отложиха финалното решение за съдбата на Джокович

Драмата около Новак Джокович продължава, но развръзката е все по-близо. Тази нощ във Федералния съд в Австралия се проведе първото изслушване на двете страни по спора около това дали световният номер 1 трябва да бъде депортиран от Австралия, или решението за отнемане на визата му ще бъде отменено и той ще получи възможност да участва на Australian Open. 

Заседанието продължи само 10 минути. Адвокатите на сръбския тенисист поискаха финалното решение да бъде взето от трима съдии, но представителите на австралийското правителство се противопоставиха. Това бе причината съдия О’Калахън да отложи изслушването, за да разгледа искането на екипа на Джокович. Той поясни, че ще вземе решение в рамките на днешния ден, като даде срок от един час на адвокатите на Джокович да внесат необходимата документация. 

Преди това тенис звездата беше задържан от имиграционната полиция съгласно решението на съда от петък. Той е бил интервюиран от властите на място, което не беше обявено публично с цел да се гарантира безопасността на Джокович и да не се стига до още по-голям медиен шум. След като е дал показания, сърбинът отново е бил изпратен в хотела за временно настаняване на имигранти. Той е могъл да наблюдава пледоариите от кантората на своите адвокати, но под надзора на имиграционен служител. 

Както е известно, Австралия анулира за втори път визата на Новак Джокович. Решението за това бе взето еднолично от министъра на имиграцията Алекс Хоук. То означава, че световният №1 в мъжкия тенис трябва да бъде депортиран. Двете страни влязоха в безпрецедентен спор заради искането на Джокович да посети Зеления континент и да защитава титлата си от Откритото първенство на Австралия неваксиниран срещу COVID-19. 

Австралия анулира за втори път визата  на Новак Джокович
Австралия анулира за втори път визата на Новак Джокович

В мотивите за решението си да анулира визата на Джокович Хоук се позовава на австралийския закон за миграцията, според който всеки, който представлява потенциален риск за "здравето, сигурността или реда в австралийското общество", може да бъде изгонен от страната. 

Хората в Австралия масово подкрепят анулирането на визата на Новак Джокович
Хората в Австралия масово подкрепят анулирането на визата на Новак Джокович

Късно вечерта в петък адвокатите на водача в световната ранглиста, който се надява в Мелбърн да спечели рекордна 21-ва титла от Големия шлем, подадоха документи за спиране на процедурата. Окончателното решение на съда ще стане ясно в 00:30 българско време в неделя. Ако бъде депортиран, Джокович няма да може да посещава Австралия в следващите три години. 

Адвокатите на Джокович нарекоха действията на министър Хоук "ирационални"
Адвокатите на Джокович нарекоха действията на министър Хоук "ирационални"

Сърбинът е в Мелбърн, за да се бори за своята 10-а титла на Australian Open и рекордна 21-ва в турнирите от Големия шлем. Той пристигна в Австралия на 6 януари, като обяви, че не е ваксиниран, тъй като в средата на декември месец е дал положителна проба за коронавирус. Властите в Австралия и медиите по света обаче изразиха съмнения относно това твърдение, тъй като тенисистът не се бе карантинирал, посети серия от събития през втората половина на декември и пътува до Испания. 

Президентът на Сърбия: Ако не искате Джокович да спечели в Мелбърн за десети път, защо не ни казахте?
Президентът на Сърбия: Ако не искате Джокович да спечели в Мелбърн за десети път, защо не ни казахте?

Междувременно, се разбра, че има още един случай, подобен на този с Джокович. Хърватският треньор Филип Сердарушич също е пристигнал в Австралия с медицинско изключение, но вече е депортиран. 

Хърватски треньор с медицинско изключение като това на Джокович разказа защо сам е избрал да напусне Австралия

“Отидох до хотела в Мелбърн и поговорих с играчите, след което имах две възможности: да се прибера легално или да кандидатствам за нова виза. 99% е сигурно, че щяха да отхвърлят молбата ми, затова реших да си тръгна. Не съм голям като Новак, за да се боря. Щом спряха него, щяха да спрат и нас”, коментира Сердарушич пред Sport klub. 

Рената Ворачова: Чувствам се като в екшън филм
Рената Ворачова: Чувствам се като в екшън филм

Преди няколко дни чешката тенисистка Рената Ворачова беше депортирана и е напуснала, след като визата й беше анулирана. Тя е пристигнала в Австралия през миналия месец със същото медицинско изключение от правилото за задължителна ваксинация за участие на турнира от "Големия шлем" в Мелбърн, което получи Новак Джокович, тъй като неотдавна е преболедувала COVID-19. 

По повод възникналата ситуация около световния номер 1, от Международната тенис федерация (ITF) излязоха с официално изявление. В него се подчертава, че макар случилото се да е разочароващо, ITF уважава решението на правителството на Австралия. В изявлението се споменава още, че ITF счита пълната ваксинация за личен избор, но и отговорно действие, което всички трябва да предприемат, за да се отслабят ограниченията и да не се стига отново до подобни инциденти.

Още от Тенис

Виж всички