Най-малко трима други тенисисти са влезли в Австралия със същите медицински документи като тези на Джокович

Най-малко трима други участници в предстоящото Открито първенство на Австралия по тенис са със същото медицинско изключение като Новак Джокович, но са влезли в страната, а потенциално такива хора се очакват още, съобщи неназован източник пред Ройтерс.

Джокович прекара снощи т.нар Православна Коледа (или Коледа по стар стил) в ареста, след като му беше отказана виза при пристигането в страната. Граничните власти прецениха, че документите му не са достатъчно пълни, за да бъде допуснат и неваксиниран.

Политическите решения на местно ниво и в чужбина се засилиха, след като екипът на Джокович подготви документи, които да му позволят да остане още и ще бъде изслушан в понеделник от съда в Мелбърн.

Но 20-кратният шампион от Големия шлем не е единственият, който ще вземе участие в Откритото на Австралия и е заплашен от екстрадиране от страната.

Водещи тенисисти подкрепиха Джокович

Министърът на вътрешните работи Карън Андрюс обяви, че властите в момента преценяват документите на други двама тенисисти, които са влезли в страната със същите документи като Джокович. Но източник на агенция Ройтерс добави, че и трети състезател е влязъл в Австралия с формуляра, предоставен от Тенис Австралия и от правителството на щата Виктория. Източникът добави, че е възможно да се предоставени изключения за играчи или длъжностни лица, които тепърва ще пристигат за първия турнир за годината от Големия шлем.

Хронология на позора: Антиваксърът Джокович и лицемерието на австралийските власти

Докато самият турнир стартира на 17-и януари, то състезанията за юноши, както и турнирите за инвалиди в колички стартират другата седмица, както и квалификациите за самия "Аустрелиън Оупън".

Срджан Джокович - баща на Новак, обяви за над 20 изключения, раздадени на участниците в турнира преди намесата на австралийските гранични власти.

Изпълнителният директор на Тенис Австралия Крейг Тайли, който е и директор на турнира, потвърди за 26 молби за освобождаване от регулационните процедури, но много малка част са били одобрени.

Сърджан Джокович: Разпнаха Христос, сега се опитват да направят същото с Новак

Джъстин Куил, партньор в aдвокатската къща Thomson Geer и специалист в медийното право, очаква Джокович да може да играе на Aустрелиън Оупън, дори докато оспорването на решението за депортиране продължава да стои за разглеждане в съда. И обясни, че ако временното разпореждане за Джокович бъде успешно, изслушването по въпроса вероятно ще бъде насрочено за дата, която ще бъде доста след приключването на турнира на 30 януари.

Очакванията са адвокатският екип на Джокович в лицето на Ник Ууд и Пол Холдънсън да внесат още документи в събота, с които да поискат разглеждане на казуса на 9-кратния шампион в Мелбърн и за отлагане на депортацията.

Още от Тенис

Виж всички