Хронология на позора: Антиваксърът Джокович и лицемерието на австралийските власти

Хронология на позора: Антиваксърът Джокович и лицемерието на австралийските власти

Осама бин Ладен ли кацна в Мелбърн на 6 януари малко след полунощ местно време (14:30 часа на 5 януари наше време) или Новак Джокович кацна в Северна Корея? Великият сръбски тенисист играеше покер до последно с ограниченията и правилата за участие в Australian Open и си мислеше, че е спечелил, когато на летището панирани служители на граничен контрол не посмяха да го пуснат в страната.

Истината накратко е, че Ноле получи разрешение да участва на Australian Open, но не получи разрешение да влезе на корта. Или в държавата, реално. Само да кацне на летището, където беше поставен в стаичка без телефона и багажа си за между 6 и 8 часа, а впоследствие пратен в близък бежански хотел (където между другото в стаята му имало хлебарки, но хлебарки има и в уж петзвездните хотели в Мелбърн, както стана ясно от карантинираните в тях тенисисти миналата година).

Сърджан Джокович: Разпнаха Христос, сега се опитват да направят същото с Новак
Сърджан Джокович: Разпнаха Христос, сега се опитват да направят същото с Новак

Защото визата му била объркана, а не защото не е ваксиниран. Не защото пренася наркотици или е терорист, а защото не е ваксиниран.

Джокович остава затворен в Мелбърн поне още 72 часа
Джокович остава затворен в Мелбърн поне още 72 часа

Новак Джокович не само не е ваксиниран, той е антиваксър и открито против задължителното "боцкане" като условие за участие в тенис турнир или за посещение на дадена държава. Новак Джокович също така вярва, че ако благодари на водата преди да я отпие, тя ще получи магически свойства и ще му бъде по-полезна, отколкото ако ѝ говори ругатни. И често твърди, че е веган. Но не става въпрос за това.

Липса на синхрон между властите: Защо отказаха виза на Джокович
Липса на синхрон между властите: Защо отказаха виза на Джокович

Ситуацията с Джокович и арестуването му (без официално да е, но практически да) не е триумф на науката срещу антиваксърството. Не става въпрос за спиране на границата на страната на някакъв противников шпионин в условия на война, благодарение на отлично контраразузнаване. Австралийското федерално правителство представя ситуацията именно така - спряхме някой, който нарушава правилата ни, като няма значение дали е известен и влиятелен милионер или г-н Никой. Законът важи за всички.

Майката на Джокович: Новак е изкупителна жертва, но и революционер, който променя този свят
Майката на Джокович: Новак е изкупителна жертва, но и революционер, който променя този свят

На 4 януари около обяд българско време Джокович обяви, че ще пътува за Австралия, за да участва в турнира от "Големия шлем", благодарение на "медицинско изключение", освобождаващо го от задължителната ваксина. Още тогава привържениците на науката и разумното мислене започнаха да се възмущават от "лицемерието" на австралийските власти.

Сагата "Новак Джокович" в мемета
Сагата "Новак Джокович" в мемета

Турнирният директор на Australian Open обяви, че освен Джокович, още 25-има души са подали молба за "медицинско изключение" и няколко - не само тази на Ноле, а няколко - са били одобрени от две независими здравни комисии. И молбите били анонимни, тоест, комисиите не са знаели чия одобряват и чия отхвърлят, но на тази версия никой здравомислещ човек не вярва. Само че докато Джокович беше заключен в стаичката на летището без телефона и багажа си и охраняван от двама полицаи, няколко тенисисти и хора от щаба им с въпросните "медицински изключения" се разхождаха из "Мелбърн парк".

Джокович почти сигурно ще бъде екстрадиран, решението ще бъде взето около полунощ
Джокович почти сигурно ще бъде екстрадиран, решението ще бъде взето около полунощ

Не сте ги чували, защото не сте ги чували. И да ги чуете, няма да сте ги чували. Ще сте чували Новак Джокович. Суперзвездата милионер, заради когото беше предизвикано всеобщо възмущение, че той се ползва с привилегии, с каквито "обикновените хора" не могат да се сдобият никога. И че ако си богат и известен, можеш да заобикаляш закона. В случая - закона за влизане в Австралия.

Джокович изолиран в стая на летището, охранявана от полиция
Джокович изолиран в стая на летището, охранявана от полиция

Оказва се, че федералното правителство и щатските правителства, които за 1 случай на заразен с коронавирус в последните месеци налагаха локдаун в отделните щати, не са измислили чак толкова строги мерки, при наличието на такива изключения, с каквито и Джокович опита да спекулира. И си беше точно това - неговият екип успя да намери вратичка, с която да заобиколи задължителната ваксинация, но тя е била поставена още с формулирането на мерките. А Крег Тайли дори разкри, че всеки, който предостави положителен PCR тест от последните шест месеца (съответно доказващ, че е боледувал от коронавируса в този период), може да получи въпросното "медицинско изключение". Не че Джокович се е възползва точно от това условие, но то само по себе си не е сложно за никого.

Двете независими здравни комисии са предоставили на Джокович (естествено, уж без да знаят чия молба разглеждат) "медицинското изключение" и той съобщава, че отпътува за Мелбърн. В следващите часове обаче световният отзвук е огромен и е негативно насочен и към Тенис Австралия, и към самата държава - как така пуснахте антиваксъра да играе? За броени часове всички възможни официални лица и политици се изказаха, че Джокович ще трябва да докаже медицинските си причини да не се ваксинира и чак тогава евентуално ще може да влезе в Мелбърн.

А как тогава независимите здравни комисии са му дали разрешението, без доказателства ли? Тук влиза в сила и политическият популизъм на австралийските федерално и щастко правителство на Виктория, които се стреснаха от нова вълна недоволство на местно ниво. Все пак, заради локдауните за по 1 положителен тест антиваксърите организираха големи протести, а сега заканите дойдоха от другата група - на тези "за" ваксините.

Изведнъж от привилегирован известен милионер Джокович се превърна в публична изкупителна жертва за назидание на останалите - никой не е над закона. Чий закон обаче не е ясно - на здравните власти ли, на местната щатска власт ли, или на федералното правителство? Защото наистина сърбинът получи разрешение да играе на Australian Open, имаше негативно отношение към това и после не го пуснаха да си вземе багажа на летището.

Никаква тревога за застрашаване на здравето на жителите в Мелбърн, а политическо лицемерие и популизъм спряха Джокович на летището. Ако имаше такова желание да не се допускат неваксинирани, то просто можеше да не бъде изготвян списък с изключения от правилото, за да няма вратички, от които да се възползват "богатите и привилегированите".

И в момента, докато Новак е в хотела за бежанци в стаята с хлебарките, другите "безименни" играчи с "медицинско изключение" си се разхождат необезпокоявани в тенис комплекс "Мелбърн парк".

Още от Тенис

Виж всички