Ивайло Иванов: Не съм доволен от изминалата година, но продължавам към Париж

Ивайло Иванов беше избран за номер 1 на годината на Българската федерация по джудо и беше награден на специална церемония. Тази година той спечели бронзов медал на турнира "Мастърс" в Доха, пето място на Гранд шлем в Ташкент, пето място на Европейското първенство в Лисабон и осмо място на Олимпийските игри в Токио 2021.

Иванов заяви, че не е доволен от представянето си, но продължава напред към Игрите в Париж 2024.

"Като цяло не съм доволен от постигнатото през изминалата година поради простата причина, че аз отидох на олимпийските игри за медал, това беше целта от предната олимпиада. Цели пет години се готвих, но може би допуснах грешка и не успях да извоювам това, което искам и за което мечтая. Но не съм се отказал, сменям категорията. . . Мисля, че и това малко ми попречи, защото дълги години, станаха десет години свалям по 9-10 кг, дори и повече, постоянно диети, може би организмът ми отчасти се поизтощи. Но това по никакъв начин не е оправдание. Продължавам на горна категория до 90 кг, ходих на едно-две състезания, вече съм щастлив, мога да се храня нормално, въпреки че вече свалям и за нея 2-3 кг. Но за нас и за спорта не са нищо особено тези килограми, това е нещо напълно нормално и се надявам да успея в Париж. Продължавам напред!", каза Иванов.

Той добави, че ще се постарае да бъде във върхова форма за Европейското първенство в София през следващата година.

"Конкуренцията в новата категория е като в до 81 кг. Като бройка са може би една идея по-малко състезатели. Конкуренцията е убийствена навсякъде в нашия спорт. На всяко състезание винаги съм ходил за медал, винаги има шанс. Първото състезание догодина ще бъде Гранд шлем в Париж, който е може би най-силният турнир за годината, защото треньорите искат да направят съпоставка в каква форма сме. Но там няма да се покаже точно моята форма, защото в последните 4-5 месеца аз си дадох лека почивка. Не съм спрял да тренирам, но третирам по шест пъти седмично. Имах нужда малко да се откъсна от спорта, да си видя семейството, да обърна внимание на децата и януари месец стартираме с Белмекен, което е много кратко време да навляза във форма. Идеята ми е да бъдат във форма на Европейското първенство в България, там да покажа какво мога наистина и в новата категория и след това продължаваме подготовка постепенно за световното първенство. Това са двете състезания, които са най-важни за годината и трябва да бъда във върхова форма, другите състезания са просто част от подготовката", коментира Иванов.

Той си пожела здраве и медал от еврошампионата в София догодина. "Пожелавам си най-вече да бъда здрав, защото ако не съм здрав аз няма как да успея да постигна мечтите си. Искам да съм здрав и да завоювам първия си медал в по-горната категория на Европейското първенство в България", каза джудистът.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти