Три шампионски “В“– Вилагос, Ванинен и Васкес Гомес

Трима атлети с имена започващи с "В“ спечелиха титли във втория ден (19 август) на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в кенийската столица Найроби.

Само пет дни след като постави световен рекорд на копие (70.10 м) за девойки под 18 години на балканския шампионат за девойки в Кралево, Сърбия (14 август), Адриана Вилагос превзе и световния връх с по-тежкия уред и при по-големите. 17-годишната сръбкиня постави най-добър резултат в света за годината при девойките с първия си опит – 61.46 м. След втория опит състезанието бе прекъснато заради проливен дъжд, а след това никой не можа да достигне Вилагос. Само преди месец гъркинята Елина Ценго победи Андриана Вилагос на европейския шампионат в Талин, но в Кения завърши втора с 59.60 м.

Юселена Рохас (Куба) е бронзова медалистка, като не бе от класата на двете балкански атлетки с 55.48 м.

Сага Ванинен (Финландия) спечели убедително двудневната надпревара в седмобоя с 5997 точки, като доминираше в почти всички дисциплини и така добави световната титла към европейската от преди един месец в Талин. Постижението на Ванинен в Талин (6271 т) е девето в ранглиста за всички времена на седмобой за девойки, а тя ще бъде в тази възраст и през следващата година, но целите й вече са насочени към световното първенство за мъже и жени в Юджийн, САЩ.

Подласнички на Сага в Найроби бяха Пипи Лота Енок (Естония) с личен рекорд от 5746 т. и Сабина Шуц (Унгария), която също отбеляза личен рекорд с 5674 т.

Хуан Карлос Васкес Гомес (Куба) е новият световен шампион на гюле (6 кг) за юноши. Васкес Гомес направи своя удар в последния си опит с 19.73 м. Яхени Брихи (Беларус) е вицешампион с личен рекорд 19.70 м и само на 3 сантиметра от титлата. Бронзът отиде при Джепти Вогъл (Швейцария) с 19.16 м.

Европейският шампион Мухамет Рамадани (Косово) бе първи на Стария континент с 19.92 м от финала в Талин, но в Найроби постигна само 18.97 м за шестото място.

atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти