Балкан опакова багажа на Черноморец и си осигури сблъсък с Рилски спортист (видео)

Отборът на Балкан (Ботевград) се класира за полуфиналите в турнира за Купата на България. Тимът, воден от старши треньора Йовица Арсич, надделя с крайното 84:71 (24:11, 15:23, 28:13, 17:24) над Черноморец (Бургас) в двубой от четвъртфиналната фаза на надпреварата. По този начин в горната половина на схемата се оформя мечтан дуел между Балкан и Рилски спортист, като двата тима ще се изправят един срещу друг на полуфиналите в събота.

Освен класирането, още една добра новина за Балкан от днешния мач е завръщането в игра на гарда Станимир Маринов. Плеймейкърът се възстановяваше от операция в тазобедрената става в последните няколко месеца, а днес записа срещу името си 10 минути. Балкан тръгна силно в началото и взе двуцифрен аванс още в първата четвърт. Последва активизиране в редиците на бургазлии, които свалиха дефицита си до 5 точки във втория период, но след голямата почивка ботевградчани не оставиха никакви шансове на своя съперник.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Мачът изненадващо започна с четири поредни грешки в нападение от страна на двата отбора - две за Балкан и две за Черноморец, които дойдоха заради опитите за бързо темпо на игра. Капитанът на ботевградчани Димитър Димитров бе автор на първите две точки в мача, а една атака по-късно Крис Минков наниза тройка за 5:0. Черноморец спря серията на символичните домакини чрез кош на Уендъл Люис, но гардът на Балкан Давонтей Джордан наниза 5 поредни точки за 10:2. И ако това лошо начало не стигаше на "акулите", то Димитров се погрижи разликата в резултата да стане двуцифрена още преди изтичането на първите 5 минути от мача - 13:2 в полза на Балкан.

Играчите на Черноморец не успяваха да отговорят на темпото на своя съперник, но все пак върнаха две точки след нов кош на Люис - 13:4. Нещата на бургазлии най-сетне донякъде започнаха да се получават, когато Крис Минков избухна с две поредни тройки, за да донесе 13-точков аванс на своя тим - 21:8 и втори таймаут за Васил Евтимов. Двата тима понамалиха оборотитие до края на частта, като ботевградчани запазиха преднината си от 13 точки - 24:11.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

"Акулите" показаха зъби в откриващите минути от втората четвърт, като регистрираха серия от шест поредни точки, с която скъсиха изоставането си на седем - 24:17. Това обаче единствено мотивира символичните домакини, които направиха серия от 7:0 в рамките на около минута, за да си върнат двуцифрения аванс - 31:17 след тройка на Божидар Аврамов. Бургазлии отново свалиха дефицита си на едноцифрените размери, след като Евгени Хаджирусев реализира на бърза атака за 33:26 и прекъсване от щаба на Балкан.

Гардът на ботевградчани Станимир Маринов пък се завърна в игра след дълго отсъствие, но присъствието му на паркета не попречи на щурма на играчите на Черноморец, които продължаваха да свалят от изоставането си - 37:32. Крис Минков отново бе точен от нула градуса, а Уендъл Люис сложи край на втората част с добавка за две точки - 39:34 в полза на Балкан на полувремето.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Четвъртата тройка в мача на Крис Минков даде начало на събитията в третата четвърт. Балкан си върна двуцифрената преднина в резултата след перфектно поднасяне на Димитър Димитров, който покачи преднината на тима си на 10 точки при 46:36. "Акулите" не успяваха да продължат добрата си игра от втората четвърт, а ботевградчани разчитаха перфектно защитата на своя опонент и разликата изневиделица стана 17 точки при 55:38. Умората на основните състезатели на Черноморец също се понатрупа, което принуди треньорът Васил Евтимов да пусне в игра някои от най-младите и неопитни състезатели в ротацията си.

Дарко Балабан пък наказваше подкошието на бургазлии и се разписа в три последователни атаки на Балкан за 63:45. Добро включване за "акулите" направи младият талант Красимир Маринчевски, който записа 4 бързи точки на сметката си. Невероятен пробив на Сияни Чеймбърс в самия край на частта осигури цели 20 точки аванс за Балкан преди старта на последните 10 минути - 67:47.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Станимир Маринов отбеляза първите си точки след завръщането - тройка за 23 точки аванс при 70:47, но Дианте Болдуин и компания нямаха намерение да се предават толкова лесно и нанизаха шест поредни точки за тима си - 70:53. Чеймбърс и Минков отвърнаха с точни изстрели от другата страна, преди Черноморец отново да запише серия от шест последователни точки - 74:61 и оставащи 4:40 на часовника.

След таймаута на Васил Евтимов "акулите" се върнаха на паркета още по-мотивирани и свалиха двуцифрения си пасив - 74:65 в полза на Балкан при около 3 минути до края на мача. Това обаче беше последният шанс на символичните гости за нещо повече в мача, тъй като Балабан и Димитров върнаха спокойствието в редиците на Балкан - 79:65 при оставащи 2 минути. Това окончателно срина ентусиазма на символичните гости, които приеха поражението - 84:71.

Крис Минков изигра най-добрия си мач за сезона, разписвайки се с 20 точки и 7 борби при стрелба 8/10 от игра. Капитанът Димитър Димитров завърши с 18 точки и 6 асистенции, а Дарко Балабан и Сияни Чеймбърс вкараха по 10 точки.Уендъл Люис бе най-резултатен за Черноморец с 22 точки и 8 борби. Марвин Смит приключи с 18 точки и 6 борби, а Дианте Болдуин остави "дабъл-дабъл" от 12 точки, 12 асистенции и 5 борби.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:БАЛКАН: Сияни Чеймбърс 10, Давонтей Джордан 7, Крис Минков 20, Димитър Димитров 18, Дарко Балабан 10 (Тауан Ейджи 8, Станимир Маринов 3, Божидар Аврамов 3, Денислав Вутев 3, Илиян Пищиков 2)ЧЕРНОМОРЕЦ: Дианте Болдуин 12, Евгени Хаджирусев 6, Константин Коев 2, Марвин Смит 18, Уендъл Люис 22 (Красимир Маринчевски 8, Томас Читадзе 3, Ангел Пейчинов, Симеон Русинов, Ерджан Терзи)

Снимки: НБЛ

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти