Естония приема кръг от Световния рали шампионат през 2020

Рали Естония ще стане кръг от Световния рали шампионат (WRC) през 2020 година. Това бе обявено от Международната автомобилна федерация (FIA) и промоутъра на шампионата по време на прес конференция, на която присъства и министър председателя на балтийската република, Юрий Ратас.

Рали Естония ще се проведе между 4 и 6 септември, като това ще даде рестарт на сезона във WRC след коронавирус паузата. През 2019 надпреварата в балтийската страна се проведе като демонстративен кръг за WRC. А високата оценка, която получи организацията е и една от причините Рали Естония да стана шампионатен кръг през тази година. Естонската надпревара ще се проведе на пресечен терен.

Освен обявяването на Рали Естония, от FIA публикуваха и цялостен календар за 2020 година. В него освен Естония попаднаха още надпревари в Турция, Германия, Италия и Япония, докато белгийското Рали Ипър и Рали Хърватия остават в резервния списък, ако някое рали не може да се проведе заради пандемията. А тя доведе до отмяната на кръговете в Аржентина, Португалия, Кения, Финландия и Нова Зеландия.

До прекъсването на сезона заради COVID-19 бяха проведени общо три старта (Монте Карло, Швеция и Мексико), а лидер с класирането при пилотите след тях е Себастиен Ожие (Toyota), който има актив от 62 точки, втори с 54 е Елфин Евънс (Toyota), а трети с 42 е Тиери Нювил (Hyundai).

Календар за 2020 във WRC:

1. Монте Карло (смесена настилка) – 23-26 януари

2. Швеция (сняг) – 13-16 февруари

3. Мексико (пресечен терен) – 12-15 март

4. Естония (пресечен терен) – 4-6 септември

5. Турция (пресечен терен) – 24-27 септември

6. Германия (асфалт) – 15-18 октомври

7. Италия (пресечен терен) – 29 октомври – 1 ноември

8. Япония (пресечен терен) – 19-22 ноември

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти