Легендата Toyota Supra навърши 20 години

Тази година Toyota ще отбележат юбилей на една от иконите си - Supra Mk IV. Първоначално представена през 1993 година на автосалона в Чикаго, Supra в очите на простосмъртните тинейджъри изглеждаше недостижима. Базовият модел е с 3.0-литров атмосферен двигател с 223 кс и 280 Нм въртящ момент, а по-мощният вариант идва с два турбокомпресора за 330 кс и 427 Нм. Ускорението от 0 до 100 с турбо варианта отнема 4.6 секунди, а максимална скорост е 285 км/ч.

 

Това поколение Supra идва с нова 6-степенна Getrag скоростна кутия (за турбо модела и 5-степенна за атмосферния), същата е и в Nissan Skyline GT-R (R34). В сравнение с предшественика си, новатa Supra е доста по-лека. Алуминий за предния капак, покрива, предната напречна греда, панелите за маслото и скоростната кутия; кухи влакна за килимите на пода, магнезиева сплав за волана, пластмаса за резервоара за гориво, подвижен заден спойлер и една тръба за ауспух. Така, въпреки многото допълнения като двете въздушни възглавници, тракшън конторла, по-големите спирачки, колела и гуми, както и допълнителното турбо, колата пак е била с 91 кг по-лека от предшественика си, с 51:49 разпределение на теглото, и от Nissan 300ZX и Mitsubishi 3000GT VR-4.

 

Производството й спира през 2002, но и днес, 20 години след дебюта си, четвъртото поколение Supra е страст за много Toyota фенове.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти