Топ пилот на WRC остава без дългогодишния си навигатор от средата на сезона

Новозеландецът Джон Кенард ще се оттегли от дългогодишната си роля на навигатор в отбора на Hyundai, партнирайки на Хейдън Падън. Това ще се случи след рали Финландия, насрочено за 27 – 30 юли.

Двамата бяха екип в продължение на 12 години и по думите на Кенард, оттеглянето му ще бъде много трудно.

Заедно двамата спечелиха новозеландския рали шампионат през 2008, 2009 и 2013 година, а през сезон 2016 пренаписаха историята с победата си на рали Аржентина като първите новозеландци, спечелили кръг от WRC. Към момента Падън е на деветата позиция в класирането при пилотите, но той пропусна рали Монте Карло, където още в първия етап претърпя инцидент, след който зрител загина.

"Когато за първи път влязохме в една кола – през 2006 година, мечтата ни бе победа в Световния рали шампионат. Мечта, която тогава не бе напълно реална, но която осъществихме, и е време да променим ролите си за максимална ефективност", сподели Кенард.

След оттеглянето си от WRC той е твърдо решен да популяризира новозеландския рали шампионат. Падън коментира неговото решение като тъжно, но разисквано от двамата в последно време. Той заяви, че Кенард ще продължи да работи с него извън сцената и ще продължи да играе основна роля за представянето му.

Новият навигатор на Падън се очаква да бъде обявен скоро, а за такъв вече е спряган бившият навигатор на Кевин Абринг – Себастиан Маршал.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти