Новият Nissan LEAF: по-красив, по-интелигентен и с по-голям пробег

Новият Nissan LEAF пристигна в България броени дни след световната си премиера. Той дойде, за да замени първото поколение на модела, с което се бе доказал като най-продавания електрически автомобил в света.

Nissan го описват като "най-модерния в света масов електрически автомобил" и "икона за визията за интелигентна мобилност на компанията", което изобщо не е далече от истината, защото красивият модел на марката е най-свежото листо на електрическото клонче и цъфти от технологии. Ние бихме допълнили, че новият LEAF се вписва идеално в елегантното семейство Nissan, което през последните години разви по чудесен начин стила си и днес е едно най-добре изглеждащите на улицата.

Освен с хубост, LEAF се гордее с интелигентност. С него японската марка въвежда най-модерните системи за подпомагане на водача, разработени през последните години в Йокохама. Една от тях е така нареченият e-Pedal: тя трансформира начина, по който караме, позволявайки на шофьора да потегля, ускорява, намалява и спира, единствено регулирайки натиска върху педала на газта. Когато вдигне крака си от него, системата автоматично задейства регенеративни и конвенционални спирачки, които постепенно спират колата на място. Тя остава така дори и спряла на стръмен наклон нагоре докато не натиснете отново газта. Разбира се, конвенционалният педал на спирачките все още трябва да се използва при ситуации, налагащи агресивно спиране, напомня производителят.

@@@

Nissan Intelligent Mobility e проектът на компанията, който "предефинира бъдещето на шофирането". В него автомобилът вече е повече от начин за придвижване – той е част от обществото. Основната точка в проекта е така нареченият "e-powertrain", който предлага подобрена енергийна ефикасност, по-висок въртящ момент и по-голяма мощност за по-добра динамика. В допълнение на тази нова задвижваща единица идва високотехнологичният пакет литиево-йонни батерии, които осигуряват както още мощност, така и по-голям капацитет за съхранение на енергия. Линейното ускорение вече е с мощност от 110 кВт, въртящият момент е увеличен до 320 Нм, а пробегът вече е 378 км с едно зареждане.

Новият Nissan LEAF разполага с три основни нови технологии за интелигентно шофиране. Първата е високотехнологичната система за подпомагане на водача ProPILOT. Използвана при движение в една лента на магистрала, тя улеснява шофирането, прави го по-спокойно и сваля напрежението от водача. Втората, ProPILOT Park, променя начина, по който хората мислят за паркирането. Когато я включите, тя поема контрола върху завиването, ускорението, спирането и избора на предавка, за да насочи автоматично автомобила в паркомястото. Така паркирането вече не е затруднение, а лесна задача, която колата изпълнява изключително прецизно. Третата, за която говорихме в началото, e-Pedal, е още по-революционна и променя начина, по който шофираме.

@@@

Клиентите ще се възползват и от новоразработен интерфейс на приложението за смартфони, което позволява на собствениците да следят заряда на батерията на своя нов Nissan LEAF, да откриват най-близката до местоположението си зарядна станция или да охладят автомобила до идеалната температура преди потегляне.

Дизайнът на новия Nissan LEAF е напълно различен от този на първото поколение и е вдъхновен от концептуалния автомобил IDS, който за пръв път бе показан на Автомобилен салон Токио 2015. Предната част се отличава с характерната "V-motion" радиаторна решетка и подсказва, че LEAF е роднина с други световни бестселъри на Nissan, каквито са X-Trail и Qashqai. Синият цвят на радиаторната решетка обаче, нов отличителен знак за електрическите автомобили на Nissan, го разграничава от другите модели на марката. Плаващият покрив добавя стил и усещане за движение. Елегантните LED фарове се отличават с характерния бумеранг дизайн на Nissan.

@@@

Интериорът също е напълно различен от досегашния и идва с доста по-висококачествени материали. Дизайнът е изчистен, без да е лишем от всичко необходимо: воланът е с плоско дъно, всички шевове по таблото, волана и седалките са сини, а централният дисплей е пораснал до 7 инча и идва с нова конфигурация, от която можете по-удобно да управлявате основните функции като технологията Safety Shield, да следите заряда на батерията и да гледате кое действие колко ток харчи. В някои държави в автомобилите, оборудвани с навигация, към инфотейнмънт системата са добавени функциите Apple CarPlay и Android Auto.

Никой не се съмнява, че новият LEAF ще е достоен наследник на първото поколение, защото е по-красив, по-умен, има по-голям пробег и е по-мощен. Какво повече може да иска човек от електромобил?

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти