Кой ще наследи Венгер? Пълен гид на кандидатите

Обявлението на Арсенал, че след 22 години се разделя със своя легендарен мениджър Арсен Венгер, хвърли в шок футболния свят, при все че новината не бе неочаквана. След дни на хвалебствия и почести за французина дойде време за вземане на голямото решение: кой ще замени най-успешния предводител на клуба в неговата история. Дали бивш играч на отбора, дали млад и свеж специалист, дали утвърден харизматичен наставник? Търсенето продължава и ви предлагаме детайлен ориентир в сложната ситуация.

КАКВО ТЪРСИ АРСЕНАЛ И КАК ЩЕ ПРОЦЕДИРА?

Изпълнителният директор Иван Газидис очерта няколко черти от профила: избраният кандидат трябва, напълно в стила на предшественика си, да залага на офанзивен и прогресивен футбол; да държи на ценностите на клуба; да дава шансове за игра на младите таланти.

Друг приоритет е намирането на силен характер, който може да излекува раните от разделението сред феновете, които бяха осмивани от останалите привърженици в Англия в последните години заради истеричните караници помежду си. Апатията надмогна гнева този сезон и хиляди държатели на сезонни билети оставиха местата си на стадиона празни.

Интригуващо е как ще действа ръководството, след като не е назначаван мениджър от далечната 1996 година насам. Новите директори Раул Санлеи и Свен Мислинтат видяха доста треньорски промени съответно в Барселона и Борусия (Дортмунд), ала ситуацията е нова за Газидис.

Арсенал има навик да прави неочаквани избори за поста: Венгер дойде от японския Нагоя Грампус Ейт, Джордж Греъм – от второразрядния Милуол, а извелият отбора до дубъл през 1971 г. Бърти Мий бе физиотерапевт. Мажоритарният собственик на клуба Стан Крьонке пък видя как задокеанския му проект ЛА Рамс се съживи с назначението на най-младия треньор в историята на NFL – Шон МакВей, след като бе забуксувал при дълго работилия Джеф Фишър. Ето защо дръзко назначение не би било изненада.

Всеки от имащите право на глас Газидис, Санлеи и Мислинтат има свой предпочитан кандидат, което може да предизвика напрежение, но накрая на Крьонке и сина му Джош ще бъдат представени препоръките от Газидис. Говори се, че последните двама са влезли в съюз помежду си, а това може да наклони везните.

КАКВО СМЯТАТ БУКМЕЙКЪРИТЕ?

Новините, че Томас Тухел вероятно ще поеме Пари Сен Жермен, изтеглиха бързо нагоре Масимилиано Алегри и Желько Бувач съответно като първи и четвърти най-вероятен нов мениджър на „артилеристите” (Луис Енрике и Карло Анчелоти са съответно втори и трети), макар че няма ясно изразен фаворит.

КАНДИДАТИТЕ

МАСИМИЛИАНО АЛЕГРИ (шанс за назначение 40%)

За: Доказан на най-високото ниво на европейския футбол, той изведе Ювентус до поредни титли в Серия А и до да финала в Шампионската лига. Като Венгер, Масимилиано Алегри е уважавана фигура във футбола и би бил класно публично лице за клуба. Вече има опит от наследяване на обожаван старши треньор (Антонио Конте) и спечели на своя страна недоволните от назначението му тифози на „и бианконери”. Би привнесъл по-прагматичен подход в играта.

Против: Ливърпул и Тотнъм изпревариха Арсенал в последните два сезона с наставници с ясна игрова идентичност и философия. Алегри не е такъв. Тактическата му гъвкавост е силно качество, ала според някои то е най-ползотворно за доизпипване на вече изградени елитни отбори. Арсенал към момента е по-скоро проект в начална фаза.

ЛУИС ЕНРИКЕ (15,4%)

За: Има ясна идея как иска да се води играта и спечели требъл в Барса. Има и вече изградени трудови отношения със Санлеи и, за разлика от други кандидати в списъка, има опит от работа в европейски топ клуб.

Против: Бедственият престой в Рома е черно петно в CV-то на Луис Енрике, а и напоследък се пише, че има огромни финансови претенции както по отношение на своя договор, така и за трансферния си бюджет. Той има сприхав характер и често имаше пререкания с пресата в Барселона. Венгер може и да не пропускаше от време на време да се ожалва, ала владееше с чар пресконференциите си. И макар да е нелепо да се говори, че тренирането на Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар е фасулска работа, това същевременно и прави трудно оценяването на престоя му в каталанския гранд.

КАРЛО АНЧЕЛОТИ (13,3%)

За: В сигурните му ръце Арсенал според някои ще премине по-леко през трудния преход. С две думи, Карло Анчелоти би избегнал повторение на казуса „Мойс” в Манчестър Юнайтед. Италианецът вече е работил в Англия и Лондон преди, като изведе Челси до дубъл през 2010 година. Дружелюбен и отворен, той би спечелил лесно на своя страна феновете.

Против: Твърде наподобява Венгер като методология – играчите биват оставяни сами да намират игрови решения, от което страдат. Анчелоти е по-скоро мениджър отколкото треньор и по-лековатият му подход може да продължи инерцията от последните години при французина.

ЖЕЛЬКО БУВАЧ (9,1%)

За: Известен като Мозъка, той е високо ценен треньор с познание изкъсо за Арсенал и Премиър Лийг след работата си като дясна ръка на Юрген Клоп в Ливърпул. Желько Бувач не би настоявал за огромен трансферен бюджет, като приоритетите му биха били извеждане на тренировъчната методология до най-модерните нива и изваждането на най-доброто от талантливия, макар и небалансиран, състав. Би привнесъл свежи идеи и така нужната организация в играта на отбора.

Против: Не е бил старши треньор от 2001 г., не говори английски език и никога не е обичал да е в светлината на прожекторите. Изглежда леко странно това 57-годишният специалист толкова дълго да е бил все в сянка, ако действително е имал амбиции да е начело на даден тим. Голяма част от фенбазата би го посрещнала скептично.

МИКЕЛ АРТЕТА (9,1 %)

За: Емоционалната обвързаност на феновете с Венгер може да се запази на подобни нива с назначението на бивш играч на отбора, и то получил предложения от Джосеп Гуардиола, Маурисио Почетино и Арсенал в секундата след отказването си като професионален футболист. Това говори колко високо е ценен в средите, а и за двете си години под наставленията на Гуардиола в Манчестър Сити вероятно е научил много неща. Микел Артета е човек „от кухнята” на клуба, който приляга идеално на новата управленска структура и йерархия.

Против: Няма никакъв опит като мениджър. Също така е играл с доста от футболистите в състава, което може да повлияе на способността му да взема очевидно нужните сега безпощадни и трудни решения. Възможно е и феновете да не проявят голямо търпение към новак в занаята.

ОСТАНАЛИТЕ КАНДИДАТИ

Брендан Роджърс (5,9%) и Леонарду Жардим (4,3%) са следващите в списъка на букмейкърите, а на опашката с по 3,8% са Еди Хау, Юлиан Нагелсман, Патрик Виейра, Тиери Анри и Йоахим Льов.

Роджърс залага на офанзивен футбол, но Арсенал има най-вече нужда от затягане на защитата. Жардим показа отлична работа в Монако и все пак на „Емирейтс” може би е нужна по-авторитетна фигура от него. Нагелсман би бил назначение в стил „Шон МакВей” предвид възрастта си и успехите в Хофенхайм, ала вероятно му трябват още две-три години, преди да е готов за „артилеристите”. Льов е доказано име, световен шампион и умее да вади най-доброто от Месут Йозил, но не е водил клубен тим от Аустрия Виена през 1994 г., а работата в международния футбол е съвсем различна. Хау е обещаващ млад мениджър и въпреки това назначението му би оставило усещане у феновете за риск от повторение на краха на Мойс в Юнайтед. Виейра е клубна легенда, която на мига би спечелила уважението на играчите и феновете, а и вече има работа като старши треньор. Тя обаче бе в МЛС в Ню Йорк Сити, така че няма никаква сигурност относно реалните му умения. Някогашният му съотборник Анри пък работи като асистент на селекционера на Белгия Роберто Мартинес и като анализатор на „Скай Спортс”, така че също би бил много рисково назначение, колкото и да е обожаван в клуба.

Даниел Зекири и Патрик Скот, „Дейли Телеграф”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти