Нови автомобилни серии ще проправят път на жените към Ф1

Нови международни автомобилни серии за жени ще стартират от 2019 г., като целта е дамите да имат по-голям шанс за място във Формула 1. Шампионатът W Series ще използва болиди от Формула 3. Основател на категорията е бившият пилот на Формула 1 Дейвуд Култард.В дебютния си сезон сериите ще имат шест кръга на европейски писти, които са били домакини и на Формула 1. Всяко състезание ще бъде с продължителност 30 минути, а първият кръг е насрочен за май 2019-а. В дългосрочен план се очаква сериите да достигнат и Австралия, Азия и Америка.

Победителят в категорията ще получи 500 хил. долара, които да инвестира в кариерата си. Наградният фонд пък е в размер на 1.5 млн. долара. Участничките не трябва да водят спонсори, за да намерят място на стартовата решетка, но трябва да докажат уменията си в серия от предизвикателства.

В управлението и подбора на пилотите влизат Дейвид Култард, бившият мениджър на Макларън Дейв Раян и дизайнерът на Ред Бул Ейдриън Нюи. Раян ще вземе функциите на състезателен директор, докато Нюи – на член на Консултативния съвет.

Култард заяви, че една от основните причини да няма жена пилот във Формула 1 е липсата на средства, а не на талант. С новия си проект той иска и двата пола да имат равни възможности. Ейдриън Нюи вярва, че няма причина жените да се справят по-зле от мъжете във Формула 1.

Последната жена, която кара във Формула 1, бе Лела Ломбарди, а годината – 1976-а.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти