Майкъла: Абсурд е УЕФА да приеме този ЦСКА за правоприемник на фалиралия (видео)

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев направи любопитен коментар пред Sportal.bg в часовете след като "Ред Енимълс" плати осем милиона лева за активите на гранда на българския футбол. След въпросната операция остава само БФС да признае ЦСКА-София за наследник на ЦСКА и да прати становището си на УЕФА.

"Клубът, който дължи пари на много футболисти, е фалирал. Когато фалира едно дружество, не може следващото да изплаща дълговете. Регистрираш нов клуб, това е в бизнеса. Имаме нов ЦСКА, който купи емблемата. Той приема, че е ЦСКА, но не взема пасивите на стария клуб. Това е нов клуб, който се казва ЦСКА.

Ако УЕФА признае сегашния клуб за реален наследник на ЦСКА, ще създаде проблем, но не може да стане. Това са фирми. Старият клуб е фалирал и е обявен в несъстоятелност. УЕФА и ФИФА винаги са казвали, че това е нов ЦСКА. Знаете, че Ботев (Пловдив) се е преименувал няколко пъти, ЦСКА също няколко пъти си сменя името – ЦСКА Септемврийско знаме, ЦСКА Червено знаме, Средец. Много клубове са го правили това.

ЦСКА не е правоприемник на фалиралото дружество. Когато фалираш и си обявен в несъстоятелност, приключваш да съществуваш. От тоя момент нататък този клуб няма нищо общо. Така навремето при Любо Пенев направихме нов ЦСКА. Няколко пъти са правени тези неща – не може да поемеш пасиви и активи.

Ако помните, по времето на "Титан", се създаде един нов ЦСКА. Стоян Йорданов и Аспарух Никодимов бяха двамата управители и този клуб имаше пет милиона лева бюджет. Но всички тръгнаха против него. "Титан" искаха да направят същото, което го направиха след това. Да махнем тези 24 или 27 милиона лева задължения и да почнем на ново с клуб ЦСКА.

Всички излезнаха против, след това създадохме нов клуб ЦСКА и всички мълчаха. Това не мога да го разбера. Или искаш автентичност – купуваш стария клуб с пасивите и активите, разсрочваш задълженията за 10 години и ги изплащаш, или правиш нов клуб, както направиха ЦСКА и сега вече феновете са го приели, стадионът е даден на този клуб. Това е вече ЦСКА.

Гриша Ганчев отдавна има намерения да вземе ЦСКА. Когато аз бях, назначихме Христо Стоичков за треньор, той (Ганчев) трябваше да дойде за собственик на ЦСКА, но нещо не стана в бизнеса. Трябваше да дойде и затова прати Ицо Стоичков. Ицо Стоичков не е дошъл по негово желание, всичко беше направено от Гриша Ганчев. Той си обича ЦСКА.

Ето, вече има всичко – клуб, стадион, емблемата. Не вярвам УЕФА да приеме, че този клуб е правоприемник на фалиралия и обявен в несъстоятелност ЦСКА. Абсурд е това", каза Майкъла пред Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти