Нови автомобилни серии ще проправят път на жените към Ф1

Нови автомобилни серии ще проправят път на жените към Ф1

Нови международни автомобилни серии за жени ще стартират от 2019 г., като целта е дамите да имат по-голям шанс за място във Формула 1. Шампионатът W Series ще използва болиди от Формула 3. Основател на категорията е бившият пилот на Формула 1 Дейвуд Култард.

В дебютния си сезон сериите ще имат шест кръга на европейски писти, които са били домакини и на Формула 1. Всяко състезание ще бъде с продължителност 30 минути, а първият кръг е насрочен за май 2019-а. В дългосрочен план се очаква сериите да достигнат и Австралия, Азия и Америка.

Победителят в категорията ще получи 500 хил. долара, които да инвестира в кариерата си. Наградният фонд пък е в размер на 1.5 млн. долара. Участничките не трябва да водят спонсори, за да намерят място на стартовата решетка, но трябва да докажат уменията си в серия от предизвикателства.

В управлението и подбора на пилотите влизат Дейвид Култард, бившият мениджър на Макларън Дейв Раян и дизайнерът на Ред Бул Ейдриън Нюи. Раян ще вземе функциите на състезателен директор, докато Нюи – на член на Консултативния съвет.

Култард заяви, че една от основните причини да няма жена пилот във Формула 1 е липсата на средства, а не на талант. С новия си проект той иска и двата пола да имат равни възможности. Ейдриън Нюи вярва, че няма причина жените да се справят по-зле от мъжете във Формула 1.

Последната жена, която кара във Формула 1, бе Лела Ломбарди, а годината – 1976-а.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти