Без гол от март и на 500 000 седмична заплата: какво му става на Алексис

Алексис Санчес би бил оптималното доказателство, ако въобще е нужно да се дават доказателства, че е най-добре да не се обръща внимание на показаното по време на предсезонната подготовка.

Той беше ярката искра в иначе бедственото турне на Манчестър Юнайтед в САЩ през това лято, като се реваншира за късната си поява на лагера заради проблеми с изваждането на виза с яростно темпо при включването си в тренировките и с обещаващи моменти в контролните срещи на „червените дяволи”.

На чилиеца му бе простено за разочароващото му представяне на терена в първите му няколко месеца в клуба – причините за това варираха от смяната на отбори в средата на сезона до очакванията безспорните му качества да изригнат неминуемо в даден момент. Ето защо турнето зад Океана беше позитив за него и всички на „Олд Трафърд” очакваха с нетърпение да видят истинското му лице в неговия първи пълен сезон с червения екип.

Специално мениджърът на отбора Жозе Моуриньо се върна в английския Северозапад напълно убеден, че нападателят, който печели по 500 000 паунда седмично, ще започне да оправдава трансфера и заплатата си съвсем скоро. Все пак два гола в 12 мача като титуляр не бяха съвсем блестящ старт и дори и не загатваха за несъмнените му качества.

Случилото се впоследствие обаче би трябвало да съсипва от тревоги Моуриньо. Санчес, толкова изпълнен с живот и ентусиазъм само преди няколко седмици, днес видимо гасне.

Той не е завършил и един мач от 10 август, а от последния му гол в Премиър Лийг насам – в края на март – централният защитник Крис Смолинг се разписа вече цели три пъти. Това, че чилиецът беше изваден от игра около половин час преди края на домакинството с Уулвърхамптън при резултат 1:1, говори по-красноречиво за неговата бедствена форма отколкото за богатството на варианти от пейката за Моуриньо.

Не че това решение на мениджъра беше особено изненадващо де, след като Санчес загуби топката в 16 случая и отправи само един удар към вратата на съперника – новак в Премиър Лийг. И при това след този удар – от фаул в опасна ситуация, топката се озова в трибуните.

Всичко гореспоменато не бива да шокира онези, които следят Юнайтед отблизо, след като сред феновете има дюдюкания по темата от доста време насам. И проблемите на Санчес определено не се дължат на преумора: той не участва на световното първенство в Русия това лято, не игра за националния отбор на Чили този месец и получи почивка в срещата от Шампионската лига срещу Йънг Бойс в Швейцария.

Инициативността на 29-годишния футболист сякаш го е напуснала – той има по-малко удари средно на мач (2,43) в сравнение с цялото си изкарано време досега в Англия. Средната стойност от 1,08 точни удари на мач пък си е честно казано смехотворна за играч, получил толкова много търпение, отстъпки и свобода от своя мениджър, често за сметка на млади и гладни за изява таланти като Маркъс Рашфорд и Антони Марсиал.

Опитаните (3,24) и успешни (1,35) дрибли през този сезон представляват драстичен спад в сравнение с показателите му от предишните години и са по-малко от половината от записаните в първия му сезон в Премиър Лийг с екипа на Арсенал – 2014/15. Подобна е тенденцията и при броя отигравания на топката средно на мач.

Въпреки това наскоро Пол Погба, който сам има нарастващ брой проблеми напоследък в клуба (повечето си имат име – Жозе Моуриньо) скочи в защита на своя съотборник, като каза, че Алексис не играе зле, че се труди здраво, тренира отлично, опитва се да помага на отбора и му трябва време за приспособяване, след като е играл различен футбол в различен отбор дълго време. Изрази също така убеденост, че чилиецът „ще свикне” с Юнайтед. Колко дълго време обаче трябва да отнема на играч, вземащ по 20 млн. паунда годишно, за да „свикне” със своя нов отбор, при това нагоден специално за характеристиките му?

Сигурно е едно: Юнайтед и Моуриньо са задължени да продължат да се уповават на Санчес. Той може и да записал само една асистенция досега през сезона, ала все пак я има и надеждата изведнъж да изригне. На „Олд Трафърд” се случва по традиция нещо необичайно в сравнение с други клубове: играчи в безпътица започват да преоткриват себе си и своята форма именно когато попаднат под светлината на прожекторите при скупчването на критиците връз тях. Затова и не бива никак да се учудвате, ако чилиецът реагира с хеттрик във вратата на Уест Хам в събота.

По-генералният проблем тук за Юнайтед е ефектът на доминото по отношение на бъдещите трансфери след огромните харчове по този на Санчес, платените му пари на ръка при подписването и заплатата му. Направените отстъпки спрямо играча, само и само да бъде доведен, изстреляха клуба в нова стратосфера, а вероятно на „Олд Трафърд” можеха да минат и без тази проява на опортюнизъм.

Макар че се знае, че Гарет Бейл би струвал дори по-скъпо и че Реал Мадрид все още стои над Юнайтед по отношение на хвърляните към най-големите имена на трансферния пазар пари, следващите мишени на английския колос вероятно в момента потъркват доволно ръце при мисълта за претлъстия чакащ ги чек.

В Манчестър Сити ще да са следили изкъсо първите осем месеца на Санчес на „Олд Трафърд” и ще да благославят късмета си, който ги избави от този воденичен камък на шията. Цялата шумотевица, предизвикана от Юнайтед след сделката с Арсенал за чилиеца, в настоящия момент изглежда като леко пресолена манджа. И там трябва да се надяват тези тъжно звучащи акорди да не са от откриващата соната на края на кариерата на Санчес.

Джак Гоън, „Дейли Мейл”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти