Жестовете на Джака и Шакири - обида и за Швейцария

Широко коментираните жестове на Гранит Джака и Джердан Шакири след попаденията им във вратата на Сърбия предизвикаха недоволство в Швейцария, чийто цветове защитават на световното първенство в Русия. Двамата футболисти с косовски произход не издържаха на изкушението да подразнят сърбите и отпразнуваха попаденията си жестове, които напомнят двуглавия орел от знамето на Албания.
ГЛАСУВАЙ ЗА ИГРАЧ НА МАЧА В момента ФИФА разследва двамата и може да се стигне до санкция лишаване от състезателни права и глоба за федерацията на Швейцария. Оказва се, че проблемите с национализма на играчите от албански произход в швейцарския национален отбор не са от вчера. Швейцарските медии припомнят думи на Шакири от 2014 година. “В клуба може да празнуваш гол както си искаш, но тук е националния отбор и подобно празнуване е недопустимо”, казва тогава Шакири. х Третият футболист с косовски произход, който игра за Швейцария срещу Сърбия - Валон Бехрами, казва същите думи преди четири години. Тогава е имало сериозен разговор в съблекалнята на “кръстоносците” по темата. “Занапред ще се въздържам от такива жестове. Няма да има повече такива проблеми”, казва тогава Бехрами. ГЛАСУВАЙ ЗА ГОЛ НА ДЕНЯ! Бившият швейцарски национал от албански произход Пайтим Касами, който е роден в Струга, Македония, също е правил подобни жестове като играч. Той се солидаризира с Шакири и Джака, като нарече действията им спонтанни и смята, че прекалено се е политизирало всичко. Особено активна в критиката си към действията на двамата футболисти е политикът от Националната партия Натали Рикли. ВИДЕО ОТ МОНДИАЛ 2018 ТУК!

“Не мога да бъда щастлива от такава победа. Оказа се, че головете не са за Швейцария, а за Косово. Ако националният отбор на Косово някой ден спечели, може би ще се радвам за тях, но на това световно участва и играе Швейцария”, написа Рикли в Туитър.

Сръбският “Курир” пък цитира писмо на уважаван швейцарец до редакцията, в което той буквално пише, че “му се гади от тази победа”.

Още от Футбол свят

Виж всички