Неймар вкара след куп пропуски и симулация за дузпа, но Коутиньо е героят на Бразилия (видео)

Бразилия постигна първа победа на Мондиал 2018, след като надделя с 2:0 над Коста Рика на "Санкт Петербург Арена" във втория си двубой от Група "Е". Успехът на "Селесао" не дойде никак лесно, като играчите на Тите стигнаха до головете едва в добавеното време. Филипе Коутиньо откри в 91-вата минута, а Неймар удвои в 97-ата, като това попадение бе под №56 за него с националната фланелка, с което той изпревари Ромарио в класацията на най-големите реализатори на Бразилия.
Голямата звезда в селекцията на Тите пропусна доста положения в хода на мача, а през второто полувреме се опита да си спечели и дузпа, която дори първоначално бе отсъдена, но след това Бьорн Кайперс отмени решението си след консултация с ВАР. Р

Неймар започна като титуляр, въпреки че във вторник получи лека контузия в глезена. Тите обаче не можеше да разчита на Данило, който е с травма. На негово място стартира Фагнер. Това бе и единствената промяна в стартовия състав на "Селесао". Тиаго Силва носеше капитанската лента днес.

Оскар Рамирес очаквано заложи на доста дефанзивна тактика с петима бранители. Маркос Урена действаше в атака за Коста Рика, а Брайън Руис и Йохан Венегас му помагаха от задна позиция. Брайън Овиедо бе предпочетен пред Франсиско Калво.

Очаквано "кариоките" владееха топката повече в първите десетина минути, но Неймар и компания не създаваха никакви проблеми пред вратата на съперника. Напротив - първата по-сериозна опасност създадоха костариканците. В 13-ата минута  Гамбоа спринтира отдясно, след което върна към Борхес, който стреля по земя от 12-13 метра, но не успя да намери добре топката и ударът му мина встрани.

"Лос Тикос" не се смущаваха да правят доста нарушения, които даваха възможност на бразилците да центрират топката в наказателното поле, но отбраната на Коста Рика се справяше добре. @@@ В 26-ата минута Неймар опита пробив в наказателното поле, но топката му бе избита. Марсело стреля по земя, като неговият удар се превърна в пас за Жезус, който прати топката във вратата. Попадението обаче правилно бе отменено, тъй като нападателят на Манчестър Сити бе в положение на засада. Минута след това Коутиньо изведе добре Неймар, но звездата на ПСЖ не успя да овладее добре и това даде шанс на Навас да се намеси. В 30-ата минута Коутиньо опита един от типичните си удари от дистанция, но топката премина над вратата.  В 41-вата минута Марсело отправи и първият точен изстрел в този двубой. Крайният бранител на Реал Мадрид шутира от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Навас, който изненадващо нямаше почти никаква работа до почивката. Тите направи промяната за началото на второто полувреме, като селекционерът на Бразилия извади Вилиан, а негово място влезе Дъглас Коста. @@@ В 48-ата минута в наказателното поле на Коста Рика се създаде напрежение. Паулиньо и Жесус комбинираха добре, Руис върна към Навас, който изрита отново към Паулиньо. Халфът на Барселона центрира към Неймар, който отново не овладя много добре и стражът на Реал улови. Нападателят на Бразилия го фаулира и дори трябваше да получи жълт картон за действието си, но бе пожален от главния съдия. "Селесао" обаче рязко вдигна темпото. Две минути след това Жезус засече с глава центриране отляво, но ударът му срещна напречната греда. След това и Коутиньо стреля опасно, но се получи рикошет в крака на Гамбоа и топката излезе в корнер. В 57-ата и 58-ата минута Навас отново трябваше да се намесва решаващо, след като последователно спаси точни удари на Неймар и Коутиньо. След тези минути на стъписване Коста Рика на свой ред опита две-три контраатаки. В 68-ата минута Руис прати една опасна топка в наказателното поле на Бразилия, но Миранда бе на място и изчисти. Две минути след това Фирмино пропусна дори да удвои преднината на "кариоките". С този успех Бразилия се изкачи на върха във временното класиране на Група "Е". По-късно днес играят Сърбия и Швейцария. Последният двубой на Неймар и компания от груповата фаза е именно срещу сърбите. Двубоят е в сряда, 27 юни. А

БРАЗИЛИЯ (4-3-3):

Алисон; Фагнер, Силва, Миранда, Марсело; Паулиньо (68'-Фирмино), Каземиро, Коутиньо; Вилиан (46'-Коста), Жесус (93'-Фернандиньо), Неймар

КОСТА РИКА (5-4-1): Навас, Гамбоа (75'-Калво), Гонзалес, Акоста, Дуарте, Овиедо; Руис, Борхес, Гусман (84'-Техеда), Венегас; Урена (54'-Боланос) ВИДЕО ОТ МОНДИАЛ 2018 ТУК! ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ТУК! ФОТОГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА БРАЗИЛИЯ ТУК! ФОТОГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА КОСТА РИКА ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички