Националките U17 отстъпиха на Румъния на старта на евроквалификацията

Националният отбор по волейбол на България за девойки под 17 години, воден от Теодора Бечева, стартира с поражение в първи кръг от евроквалификациите. Младите "лъвици" отстъпиха на Румъния с 0:3 (20:25, 23:25, 15:25) в първия двубой от зоналната квалификация за европейското първенство 2020, изигран в турския град Балъкесир. 

Румънките записаха първите си три точки в надпреварата, като заеха първото място във временното класиране преди изиграване на втората среща за деня между домакините и Гърция. Родните представителки са втори. 

Волейболистките от северната ни съседка започнаха ударно в срещата, като оформиха добра преднина, стигайки до 11:4. Българките успяха да намалят изоставането си, като останаха на точка-две от съперника, но не успяха да го преодолеят. В следващите минути геймът бе доигран и северните ни съседки поведоха в резултата. 

Втората част стартира под диктовката на състезателките на Теодора Бечева, които имаха предимство през по-голямата част от времето. Румънските им връстнички ги настигнаха и в ключовите моменти в края отново успяха да наложат волята си, затваряйки с минимална преднина.

Третият гейм протече идентично на първия. Волейболистките на Адриан Раду набраха инерция и излязоха напред от самото начало.

Българските момичета не успяха да догонят противника въпреки усилията си и северните ни съседки спечелиха чисто двубоя. Най-резултатна за българския отбор бе Ива Дудова с

12 точки,

Ивана Ефремова се разписа със

7 точки (1 ас, 3 блокади)

. По

6 точки

реализира Маргарита Узунова

(2 аса, 1 блокада)

и Виктория Коева

(2 аса)

. За съперника Дениса-Стефания Челута бе над всички с

13 точки (1 ас)

. Утре (27 ноември) националките ни срещат домакините от Турция, а румънките почиват. 

Припомняме ви, че в зоналната квалификация участват пет държави - домакините от Турция, България, Сърбия, Румъния и Гърция. Първенецът от турнира получава директна квота за Евроволей 2020. Останалите четири тима продължават борбата във втори кръг на европейските квалификации през април следващата година.

Още от Волейбол

Виж всички