Робертланди Симон продължава мисията си с Куба

Робъртланди Симон се завърна в кубинския национален отбор миналата година за олимпийската квалификация. Дори ако тази цел не успя да бъде постигната, мисията му с отбора все още не е приключила.Звездният център за последно игра за кубинския национален отбор на Световното първенство през 2010 година, когато сред волейболистите от Острова на свободата личаха имената на нападатели като Вилфредо Леон и Йоанди Леал, а Куба спечелиха сребърните медали, най-доброто им постижение в историята.Когато 32-годишният ветеран реши да се върне в отбора почти десетилетие по-късно, той намери съвсем различна група играчи, с които да работи. И дори кубинците да не успяха да си осигурят олимпийска квота както от междуконтиненталните, така и от квалификациите в зона NORCECA през 2019 година, той се наслади на опита."Връщането ми в националния отбор беше фантастично, дори да съжаляваме, че не спечелихме олимпийската квалификация, което беше основната цел", каза наскоро Симон в интервю за аржентинския сайт Somos Voley. "Бях малко несигурен как ще реагират играчите на завръщането ми, тъй като никога не бях играл с никой от тях и бях отсъствал известно време. Но беше страхотно, всички те са невероятни деца и ме посрещнаха по най-добрия възможен начин", добави центърът.Симон, който изкара два много успешни клубни сезона в италианския гранд Кучине Лубе (Чивитанова) и спечели италианското първенство, Купата на Италия, Шампионската лига и световното клубно първенство през 2019-а, вижда светло бъдеще за младия кубински национален отбор.

Говорейки за играчи като нападателите Мигел Ангел Лопес на 23 и 18-годишният Янт Ерера, който ще се присъедини към него в Лубе през следващия сезон, 32-годишният ветеран е уверен, че отборът разполага с необходимото да остане конкурентоспособен на международно ниво за години напред.

"Има много интересни играчи в националния отбор, които имат всичко необходимо, за да достигнат най-високото ниво", казва той. "От играта с тях през миналата година и наблюдането им е ясно, че те имат таланта, така че наистина зависи от тях. Ако имат всеотдайността и решителността, те ще стигнат до там".

И те ще могат да разчитат на Симон, който е един от най-добрите блокировачи на планетата, поне за малко.

На 32 години центърът, който наскоро удължи договора си с Лубе, загатва за участието си на Олимпиадата в Париж през 2024 година, което е несигурно, но иска да помогне на съотборниците си да се развият доколкото могат.

"Отборът се нуждае от повече опит и това се опитвам да споделя с тях", добавя ветеранът. "Не само опит в мачове, но и знание как да работят ежедневно и как да се интегрират във волейбола на международно ниво. В момента не мога да кажа дали ще бъда с отбора, когато дойде Париж 2024, но искам да им помогна да се подготвят за това, доколкото мога", завършва Симон.

По материал на FIVB.COM

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти