Чави: Концепцията ми е много подобна на тази на Гуардиола, двамата често си говорим

Гуардиола разочарован от звездите на Сити, които не искат да си намалят заплатите

Легендата на Барселона и настоящ треньор на Ал Сад Чави Ернандес даде пространно интервю за клубната телевизия на Манчестър Сити, чийто акцент беше техният мениджър Джосеп Гуардиола. Както е известно, халфът игра под негово ръководство за каталунците.

"Моята концепция е много подобна. Гуардиола също иска да е доминантен, да разполага с топката, да има голямо нейно притежание, да се правят доста атакуващи движения,... Най-важното е да си проактивен в играта. Става въпрос да атакуваш противника с умения и по определен начин. В това отношение  идеята не е моя. Научих много от Гуардиола - от неговата същност, от амбицията му и от страстта, която изпитва. Той е тактик, обсебен от футбола, и беше удволоствие да съм около него. Често си говорим, поддържаме добри взаимоотношения. Видяхме се през лятото и хапнахме заедно, което беше много приятно. Честно казано, считам го за най-добрия треньор в света в момента. Затова всяко знание, придобито от него, ще е добре дошло. Привилегия е да е наоколо и да дава идеи.

С Гуардиола като мениджър нямах съмнение, че Сити ще доминира. Да, наистина първият му сезон там беше труден за него, тъй като винаги трябва да се приспособяваш към различните стил и стандарти, дори към културата и историята. Въпреки това, нямаше никакви съмнения, че Гуардиола ще е успешен и в Англия. Казвал съм го многократно и в доста интервюта: беше му нужно само време. Харесват ми футболистите с талант, които привличат вниманието. Давид Силва и Кевин Де Бройне са изключителни, а Серхио Агуеро покачи класата, защото осъзна, че трябва да работи за отбора. Бернардо Силва е чудесен, а Рахийм Стърлинг е друга такава перла. Не спират, не спират да натискат, да създават неща, да откриват пространства и да играят един на един. Същият е и Илкай Гюндоган, който е на много високо ниво. Харесва ми и Родриго Ернандес, който се разви доста като футболист. В крайна сметка, Сити разполага с  играчи на галактическо ниво", коментира Чави.

Още от Футбол свят

Виж всички