Чави: Концепцията ми е много подобна на тази на Гуардиола, двамата често си говорим

Чави: Концепцията ми е много подобна на тази на Гуардиола, двамата често си говорим
Гуардиола разочарован от звездите на Сити, които не искат да си намалят заплатите
Гуардиола разочарован от звездите на Сити, които не искат да си намалят заплатите

Легендата на Барселона и настоящ треньор на Ал Сад Чави Ернандес даде пространно интервю за клубната телевизия на Манчестър Сити, чийто акцент беше техният мениджър Джосеп Гуардиола. Както е известно, халфът игра под негово ръководство за каталунците.

"Моята концепция е много подобна. Гуардиола също иска да е доминантен, да разполага с топката, да има голямо нейно притежание, да се правят доста атакуващи движения,... Най-важното е да си проактивен в играта. Става въпрос да атакуваш противника с умения и по определен начин. В това отношение  идеята не е моя. Научих много от Гуардиола - от неговата същност, от амбицията му и от страстта, която изпитва. Той е тактик, обсебен от футбола, и беше удволоствие да съм около него. Често си говорим, поддържаме добри взаимоотношения. Видяхме се през лятото и хапнахме заедно, което беше много приятно. Честно казано, считам го за най-добрия треньор в света в момента. Затова всяко знание, придобито от него, ще е добре дошло. Привилегия е да е наоколо и да дава идеи.

С Гуардиола като мениджър нямах съмнение, че Сити ще доминира. Да, наистина първият му сезон там беше труден за него, тъй като винаги трябва да се приспособяваш към различните стил и стандарти, дори към културата и историята. Въпреки това, нямаше никакви съмнения, че Гуардиола ще е успешен и в Англия. Казвал съм го многократно и в доста интервюта: беше му нужно само време. Харесват ми футболистите с талант, които привличат вниманието. Давид Силва и Кевин Де Бройне са изключителни, а Серхио Агуеро покачи класата, защото осъзна, че трябва да работи за отбора. Бернардо Силва е чудесен, а Рахийм Стърлинг е друга такава перла. Не спират, не спират да натискат, да създават неща, да откриват пространства и да играят един на един. Същият е и Илкай Гюндоган, който е на много високо ниво. Харесва ми и Родриго Ернандес, който се разви доста като футболист. В крайна сметка, Сити разполага с  играчи на галактическо ниво", коментира Чави.

Още от Футбол свят

Виж всички