Световно първенство в Русе

Световно първенство в Русе

През следващото лято в Русе ще се проведе световно първенство по драконови лодки. Надпреварата ще се състои в езерото на лесопарка "Липник", а на нея се очакват над 2000 участници и многократно повече гости от цял свят. Събитието е част от процеса на възраждане на гребните спортове в района, който протича последните години.

"Преди около три години, когато постъпих като експерт в община Русе, аз имах една мечта - да възобновим гребните спортове в община Русе. Последното състезание по кану-каяк се бе провеждало може би преди повече от 20 години. Споделих идеята Русе да кандидатства за голям международен форум в гребните спортове и тя се прие много добре от ръководството и от кмета Пенчо Милков", споделя бившият национален състезател по кану-каяк Лачезар Иванов, който в момента е директор на ОП "Спортни имоти" към община Русе и ще е един от главните организатори на световното първенство по драконови лодки.

"Дойде възможността да кандидатстваме за домакинство на световното първенство по драконови лодки. Българската федерация по кану-каяк ни подкрепи и ние кандидатствахме. След дълго подготвяне на всички документи и попълване на технически изисквания домакинството стана факт. Чрез едно такова домакинство ще имаме възможност да реновираме спортната база. Също така е възможност да възобновим гребните спортове в Русе, да заложим една нова дисциплина", разказа кметът на Русе Пенчо Милков.

На спортната гребна база, която е разположена в лесопарка на 10 км от Русе, се практикува и развива състезателна дейност по кану-каяк, академично гребане, корабомоделизъм, и спортен риболов. Миналата година е проведен кръг от Световната купа по корабомоделизъм и Световната купа по кану-каяк маратон, а наскоро се проведе държавният отборен шампионат по кану-каяк и първото държавно първенство по драконови лодки.

Проведе се първото държавно първенство по драконови лодки
Проведе се първото държавно първенство по драконови лодки

"Тази година, след 15-20 години отсъствие, върнахме домакинствата по академично гребане. Една голяма част вече сме реномирали в базата. Предлагаме много добри условия за републикански по гребни спортове да могат да се провеждат там", обяснява Милков.

"Миналата година 10 държави гостуваха в община Русе за първото международно състезание по драконови лодки в България. Домакинството, което спечелихме, имаше едно условие - че ние трябва да организираме международно състезание от висок ранг преди това. А това беше Световната купа по кану-каяк маратон. Тя се проведе през юни миналата година. По този начин ускорихме темпото, доста неща подобрихме, обновихме инфраструктурата. Участваха 19 държави. След провеждането на тази Световна купа от Международната федерация по кану-каяк ни дадоха най-висока оценка за организацията", допълва Лачезар Иванов.

Състезанията с драконови лодки са нещо ново за България, а постепенно започват да навлизат в Европа и по света. Тяхното родно място е Китай, където имат дългогодишни традиции. Именно от там пристигат първите четири драконови лодки в Русе миналото лято, подарени от китайския град Ичун - две големи и две малки.

Стандартно лодките са дълги по 12.4 метра с 20 души гребци плюс един водач/викач с тъпан отпред, който отмерва ритъма и кормчия/рулеви отзад с дълго гребло за управление на лодката. Теглото на една лодка е около 250 кг. Отпред има драконова глава, а отзад – драконова опашка. Тялото на лодката е покрита с декорация, наподобяваща люспи.

Силно разпространени са и лодките за 10 души. Често са боядисани в ярки цветове, най-вече червен, символизиращ щастие и успех. Както и в другите гребни дисциплини, така и тук има отделни дистанции – 200, 500, 1000 и 2000 метра. Въпреки че страната ни за първи път ще бъде домакин на подобен форум, българи досега три пъти са участвали на големи състезания с драконови лодки в Шанхай и в два от случаите излизат победите.

Започва сезонът на драконовите лодки
Започва сезонът на драконовите лодки

Състезанията с драконови лодки често са част от двудневен празник, какъвто ще се проведе в Русе на 22-23 юни. Тогава ще има "Фестивал по драконови лодки". На него всички желаещи ще могат да сформират отбор, да участват в надпреварата и да усетят надбягванете по вода с дракони. Ако ли не, да гледат атракцията от брега. Освен състезанието празненствата включват много танци, песни, вкусни лакомства и напитки.

Следвай ни:

Още от Водни спортове

Виж всички