Недоволство в БМВ заради лекото наказание на Кубица

Ръководителят на отбора на WRT, който отогваря за програмата на БМВ в Hypercar категорията на Световния шампионат за издръжливост (WEC), Венсан Вос заяви, че в тима не са доволни от леко наказание, което бе дадено на Роберт Кубица след удара в Дрийс Вантоор в „24 часа на Льо Ман“.

Кубица и Вантоор се докоснаха 6:35 часа след старта на подхода към завоя „Мулсан“, докато двамата затваряха с обиколка автомобила на Мантей Порше №93 от LMGT3 категорията. Този контакт отпрати Вантоор в предпазните заграждения и извади БМВ №15 от състезанието, докато Кубица и АФ Корсе Ферари №83 продължиха на първото място в него.

Заради този инцидент на пистата бяха изкарани колите на сигурността, а след тяхното прибиране час и половина по-късно Кубица получи наказание от 30-секунден престой в бокса. Според Вос обаче тази санкция е твърде лека на фона на инцидента. Според белгиеца по-адекватно наказание в случая би било престой от 3 или 5 минути в бокса, което на Льо Ман би коствало поне обиколка на съответния автомобил, ако не и две.

„Това е нещо, което ние няма да приемем. За мен наказанието не беше справедливо. Ти отнемаш състезанието на някого. Затова ти трябва да бъде забавен много повече, а не три часа по-късно пак да се бориш за подиума.

„Близък съм в Роберт, той кара няколко години за нас в LMP2. Спечелихме заедно титлата миналата година, имам огромно уважение към него. Ще кажа, че не очаквах нещо такова от него, но няма да го съдя. Първо ще се успокоя и ще говоря с него другата седмица“, заяви Вос.

Магическо каране на Нилсен в края донесе втора поредна победа на Ферари в Льо Ман
Магическо каране на Нилсен в края донесе втора поредна победа на Ферари в Льо Ман

Самият Вантоор също бе критичен към решението на стюардите да накажат Кубица със само 30-секунден престой в бокса. Белгиецът дори каза, че е започнал да губи вяра в шампионата и оппредели случилото се като „лош ден за спорта“.

„Благодаря на всички за съобщенията, добре съм! Само леко сътресение. Просто беше лош ден за спорта ни, избутваш някого с 300 км/ч и получаваш 30-секундно наказание. Съжалявам WEC, губя вяра“, написа Вантоор в своя профил в Х.

След наказанието си АФ Корсе Ферари №83 остана в битката за първото място до края на 20-ия час, когато колата отпадна от състезанието заради повреда.

Следвай ни:

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички