Гледай на живо

Евро 2024: Португалия - Чехия 0:0

Шесто място за Тихомир Иванов на Европейското, титла за Тамбери

Шесто място за Тихомир Иванов на Европейското, титла за Тамбери

Тихомир Иванов остана на 6-ото място в скока на височина на Европейското първество по лека атлетика в Рим. Българинът завърши състезанието с резултат от 222 см, като раздели шестата позиция с представителите на домакините Стефано Сотиле и Мануел Ландо, както и с поляка Норберт Кобиелски, които имаха същия резултат като него.

Иванов започна отлично състезанието, като направи два безупречни скока на 217 и 222 см.

Проблемите започнаха на следващата височина от 226 см. Първият му опит съвпадна със старта на състезанието на 10 000 метра при жените. Той се забави заради проблем със стартовата уредба и това видимо разклати концентрацията на българина, който направи доста лош опит.

След това Тихомир така и не успя да се събере и да преодолее тази височина. Най-близо да стори това бе при третия си опит, но отново докосна летвата и тя падна.

Така той остана извън битката за медалите, а титлата отиде при фаворита на домакините Джанмарко Тамбери. Той трябваше да премине през Ада, като направи два неуспешни опита на 229 см и докосна летвата при третия, но тя се задържа без да падне и италианецът остана в играта. След това той показа класата си и прескочи без проблем от първия опит 231 см, а впоследствие успя и на 234 и 237 см, като така се поздрави с трета титла на Стария континент и рекорд на шампионатите

The greatest showman in athletics! 🕺 Gianmarco Tamberi soars over a championship record of 2⃣.3⃣7⃣m at home in #Roma2024! 🇮🇹🥇🇮🇹🥇 #IgniteTheFire #athletics

Posted by European Athletics on Tuesday, June 11, 2024

Второто и третото място останаха за двама представители на Украйна. Със среброто се окичи дебютантът Владислав Лавский, който завърши с резултат от 229 см, а бронзът остана за Олег Доросчук с 226 см.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички