Гледай на живо

ЕВРО 2024: Сърбия 0:1 Англия

Страхотна Пламена Миткова е на европейски финал с рекорд

Пламена Миткова направи страхотен последен трети опит, с който се изстреля на финал в скока на дължина при жените на Европейското първенство по лека атлетика в Рим (Италия). Българката се приземи на 6.71 метра, с което счупи личния си рекорд и покри квалификационната норма от 6.70. При това този резултат дойде при сериозен насрещен вятър от -1.4 м/сек. Също така 19-годишната възпитаничка на Ивайло Русенов остана на цели 16 сантиметра от дъската, което е предпоставка за още по-добри постижения на финала.

Резултатът на световната шампионка за девойки до 20 години от Кали 2022 и Атлетка №1 на България за 2023 година във Вечния град е със сантиметър по-добър от досегашния й рекорд, който тя постигна в зала през февруари в София.

Преди този последен опит Пламена Миткова заемаше 17-ата позиция в класирането след 6.42 метра в първия и 6.52 във втория опит.

Най-добра в квалификациите беше олимпийската и двукратна световна шампионка Малайка Михамбо (Германия), която записа най-добър резултат в Европа за годината от 7.03 метра.

Постижението на Миткова е шесто в пресявките. През настоящия сезон българката спечели балканската титла в дисциплината.

Пламена Миткова: На финала искам още един личен рекорд
Пламена Миткова: На финала искам още един личен рекорд

Финалът е утре от 21:54 часа българско време.

Пламена Миткова е шестият български финалист в Рим. През миналата седмица Александра Начева и Мирела Демирева се наредиха четвърти в тройния скок и скока на височина, а Божидар Саръбоюков и Габриела Петрова заеха шестите позиции в скока на дължина и в тройния скок. Довечера пък Тихомир Иванов ще бъде сред участниците във финала на скок височина при мъжете.

Също във вечерната сесия на шампионата Ясна Петрова ще бяга във финала на 10000 метра.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Лека атлетика

Виж всички