Гледай на живо

Евро 2024: Хърватия - Албания 0:1

Присъди за тримата фенове на Валенсия, които обиждаха Винисиус

Като исторически бе определен днешният ден в борбата срещу расизма, след като по-рано в понеделник бе произнесена окончателната присъда по делото срещу трима фенове на Валенсия, които през май 2023 година отправиха поредица от обидни реплики към звездата на Реал Мадрид Винисиус, информира местната преса. Първоначално бе заведено дело, а по-късно към него се присъединиха и самият играч, както и неговият клуб Реал Мадрид. Първоначално тримата привърженици на “прилепите” отнесоха наказания от по 12 месеца ефективна присъда плюс още три години забрана за посещаване на мачове от Ла Лига и испанския национален отбор. Сега тези наказания бяха намалени с по една трета до осем месечна присъда и само година забрана за посещаване на футболни двубои от местния професионален футбол.

Чилаверт нападна Винисиус: Футболът е за мъже, не за женчовци, той е първият, който обижда съперниците си
Чилаверт нападна Винисиус: Футболът е за мъже, не за женчовци, той е първият, който обижда съперниците си

Присъдата бе приветствана от президента на Ла Лига Хавиер Тебас, който остана доволен от решението, но критикува сроковете за достигане до него.

“Това е страхотна новина в борбата срещу расизма в Испания, тъй като поправя щетите, които Винисиус понесе, но също така отправя послание към останалите фенове, които идват на стадионите, за да обиждат. Те ще бъдат открити от Ла Лига и ние ще ги предадем на органите, след което ще има криминални последици за тях. Разбирам, че може би има известно разочарование от времето, необходимо за произнасяне на присъдата, но това показва, че Испания е държава, която гарантира справедлив процес. В този смисъл ние уважаваме справедливостта, но също така изискваме развитие в законодателството, така че да имаме повече правомощия за налагане на санкции и ускоряване на процесите в борбата с расизма,” заяви Тебас.

Винисиус през сълзи: Искам само да играя футбол и никога да не виждам как чернокожите страдат
Винисиус през сълзи: Искам само да играя футбол и никога да не виждам как чернокожите страдат
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички