България със злато на баскетболния европейски турнир на Спешъл Олимпикс

България със злато на баскетболния европейски турнир на Спешъл Олимпикс

Oбединеният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва златни медали в своята дивизия на първия по рода си турнир по обединен баскетбол 5х5 за жени на Спешъл Олимпикс. Това се случи с победа с 9:6 срещу отбора на Босна и Херцеговина.

Българският отбор се класира за финалa след успехи срещу Спешъл Олимпикс Сърбия 2 (2:8) и Спешъл Олимпикс Босна и Херцеговина (12:2).

„Днешната победна игра на нашите състезателки с интелектуални затруднения, с подкрепата на техните партньори, демонстрира вдъхновяващата и обединяващата сила на баскетбола“, заяви Тина Димитрова – ръководител на делегацията в Сърбия и мениджър на БК Академик Пловдив.

„Поздравявам спортистите на Спешъл Олимпикс за тяхната непримиримост и борбеност по пътя към спортните постижения. Те са източник на вдъхновение и пример, който всички трябва да следват. Благодаря на треньорите и семействата на атлетите за подкрепата, която им оказват, защото тя е безценна.“, пише министърът на младежта и спорта Георги Глушков в поздравителен адрес към Спешъл Олимпикс България.

Турнирът се организира от Спешъл Олимпикс Сърбия, Министерство на спорта на Република Сърбия и Община Зренянин с подкрепата на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия и има за цел да насърчи развитието на баскетбола за жени с интелектуални затруднения.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички