Александра Начева се нареди четвърта във финала на тройния скок, Габриела Петрова е шеста

Българските състезателки останаха близо до медалите във финала на тройния скок на Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Александра Начева завърши на престижното четвърто място с 14.35 м, а Габриела Петрова се нареди шеста с 14.16 м.

За Начева това беше втори финал на Европейско първенство. Тя направи фал от първия опит, но във втория скочи 14.35 м, което е неин личен рекорд. 22-годишната българка до самия край бе на позиция за бронз, но той ѝ бе отмъкнат от французойката Илионис Гийом с 14,43 м, направени в шестия опит.

Другата българка във финала - Габриела Петрова, скочи 14,16 метра в първия и във втория си опит.

Проливният дъжд през почти цялото време попречи на родните състезателки да дадат дори още по-силни резултати, а най-добре към влажното време се адаптира Ана Пелетейро-Компаоре. Испанката стигна до европейската титла с изравнено постижение на континента за сезона от 14,85 м. Във всичките си успешни опити, които бяха общо пет на брой, тя преодоля поне 14,37 метра.

Сребърният медал стана притежание на туркинята Тугба Данъшмаз. Във втория си опит тя направи национален рекорд на Турция от 14,57 метра. Четвъртото място на Начева е изравнено най-добро постижение за българските спортисти в Рим.

Четвърта позиция записа и Мирела Демирева в скока на височина при дамите.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички