Саръбоюков: За медал ще е нужно невъзможното

Българските атлети стигнаха до три финала на Европейското първенство в Рим в сутрешната сесия на първия ден на форума. След като Александра Начева и Габриела Петрова си осигуриха участие във финала на троен скок при жените, след тях това стори и Божидар Саръбоюков в скока на дължина при мъжете.

19-годишният възпитаник на Димитър Карамфилов се справи с квалификационната норма от 8.00 м още във втория си опит, в който скочи 8.04 м (-0.8 м/сек) и утре в 21:06 часа българско време ще стартира в битката за разпределението на отличията. Най-силния резултат в квалификацията постигна световният шампион в седмобоя от Глазгоу тази зима Симон Ехамер, който оглави световната ранглиста за сезона с 8.41 м (-0.6 м/сек).

“Доволен съм, най-важното нещо сега беше да преминем квалификацията. Надявам се това да беше трудното и да сме го преодоляли, а утре да ми е отпуснато и много по-лесно. Малко по-различно е, подиумът е малко по-отскоклив, но смятам, че всеки, който е подготвен, може да покаже резултат.

Още преди да дойда видях кои са състезателите и знаех, че ще е много силно европейско. Наистина има голям брой състезатели, които през сезона имат над 8 метра. Надявам се утре да стане едно добро състезание.

За медал ще е нужно невъзможното. Смятам, че всеки, който е преминал квалификационната норма, е готов за медал, стига да покаже възможностите си утре.

И Саръбоюков ще скача на финал на Европейското
И Саръбоюков ще скача на финал на Европейското

Има още какво да се работи върху техниката. Както знаем, аз имам малко проблеми с коленете от доста време и наистина е трудно да я практикувам на тренировки. Но все по-добре се получава от зимата и се надявам да се подобрява повече и повече. С коленете проблемите са от две години, започнахме да взимаме някакви мерки, но гледаме да ги пазим, колкото се може повече, за да не направим повече контузии.

Радвам се, че квалификацията и финалът са едно след друго - и в Йерусалим беше така. Свикнал съм, когато скачам дълъг скок, финалът да е на другия ден. Малко е по-трудно да се възстановим, но досега се е получавало. Нямам от какво да се оплаквам, така е за всички, за мен също.

Радвам се, че имаме три финала, надявам се и на четвърти довечера. Пожелавам успех на Мирела. Радвам се, че има толкова участници, защото за нас това са наистина много участници на европейско. Стефка Костадинова ми каза, че ни носи късмет на българите, когато е тук. Наистина се надявам да е така и утре да я видя пак на трибуните”, каза Саръбоюков пред българските журналисти в Рим след квалификацията.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички