Гледай на живо

ЕВРО 2024: Румъния 0:0 Украйна

Състезатели от три континента са заявили участие за първия ултрамаратон на община Момчилград

Състезатели от три континента са заявили участие за първия ултрамаратон на община Момчилград

Близо 350 състезатели от десет държави на три континента - Европа, Азия и Америка, са заявили участие за първия организиран от община Момчилград ултрамаратон "Родо рок" (Rhodo rock). Това съобщиха от пресцентъра на  общинската администрация, като допълниха, че спортното събитие е в партньорство със спортните клубове K3 ULTRA и iRun.bg.

Освен от България, сред трите дисциплини ще се включат маратонци от Турция, Мексико, Русия, Румъния, Република Корея, Германия.

„Интересът е очакван, не сме изненадани. Идеята е участниците да се мултиплицират през следващите години и както имаме вече опит с други събития, да достигнем до една сериозна бройка от над 1000, да речем“, каза за БТА Красимира Маркович от спортен клуб “iRun”, който е един от организаторите на проявата.

Категориите в маратона са както за професионалисти, така и за любители. Трасетата са с дължина 9 км, 23 км и 53 км. Предвидени са също детско бягане и поход за любителите на природата. Няма възрастови ограничения, а сред записалите се са бегачи от всички възрасти. Красимира Маркович обясни, че сред участниците ще има и цели семейства, които ще мерят сили в различните категории, като и самите организатори ще участват със семействата си.

„Самият маршрут е доста живописен, разкриват се гледки. Минаваме през гористи местности, обикаляме местните забележителности като Харман кая и други обекти. А топлото време през последните дни малко ще затрудни бегачите, но тези, които се занимават с този спорт знаят за какво става въпрос, така че не очакваме проблеми.“, каза за БТА Николай Колев, също от спортен клуб “iRun”.

Стартът на ултрамаратона ще бъде даден на 8 юни (събота) в 8:00 часа в градския парк на Момчилград.

"Една от целите на община Момчилград с организирането на ултрамаратона е да развие физическата активност на момчилградчани, както и да популяризира туристическите дадености на района“, обясниха от общинската администрация. И припомниха, че маратонът се казва "Родо рок“ (Rhodo rock), като Родо идва от Родопа планина, а рок – в превод от английски е скала. т.е. маршрутите са скалисти и предизвикателството ще е по-голямо за участниците, допълват от администрацията.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички