(АРХИВ) НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

(АРХИВ) НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

Публично обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) "Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура - важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югозападен регион" се състоя в Национална спортна академия "Васил Левски" – водещ партньор по концепцията, в която участват като партньори Столична община, община Кюстендил и община Банско.

Публичното обсъждане се проведе на 6 юни, в Заседателната зала, и бе официално открито от ректора на НСА проф. Красимир Петков в присъствието на академичното ръководство, студенти, представители на държавни институции, работодателски организации, спортни федерации, медии. Сред участниците бяха зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, зам.-кметът на Столична община Никола Барбутов, кметът на Кюстендил Огнян Атанасов, началникът на РУО София-област Росица Иванова, директорът на 55 СУ „Петко Каравелов“ Таня Панчева, зам.-директорът на 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" и др.

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов подчерта значимостта на сътрудничеството между общини и образователни институции в предстоящите дейности, предвидени в концепцията.

"За Столична община е чест и привилегия да си партнира с институции като Национална спортна академия. Благодарен съм на ръководството на НСА, че успя да се пребори за тази концепция. Тя е от изключителна важност за Столична община, тъй като съвпада и с нашите приоритети за инвестиции в спорт и младежки дейности. Въпросните зали, които ще се реализират в партньорство, са от изключителна важност и това е една стъпка, която ще се осъществи благодарение на НСА като водещ партньор", изрази подкрепата на Столична община заместник-кметът Никола Барбутов.

"Физическото възпитание и спортът са в неразривна връзка с образованието, те са важна част от обучението на студентите. Поздравления за създадената концепция", заяви Лидия Даскалова, представител на Министерството на образованието и науката в срещата.

Представителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Ирина Йорданова акцентира върху връзката наука-бизнес-спорт като подчерта нейното значение и потенциал за реализация чрез обсъжданата концепция.

За Национална спортна академия концепцията предвижда модернизиране на студентско общежитие, изграждане на нова многофункционална спортна зала, основен ремонт на стадион № 4.

Концепцията включва още изготвяне на комплексни програми за десегрегация, превенция на вторична сегрегация против дискриминация, изграждане на две многофункционални спортни зали в столичните училища 55-то СУ "Петко Каравелов" и 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев", изграждане на образователна, спортна и туристическа инфраструктура в Банско и Кюстендил.

Общ бюджет на КИТИ: 58 550 000 лв., от които: Общ размер на БФП: 43 850 000 лв. от Програма развитие на регионите 2021-2027 г.; Програма "Образование": 750 000 лв. Съфинансиране НСА: 2 200 000 лв.; Финансови инструменти: 9 500 000 лв.

Публичното обсъждане бе организирано съвместно с Областен информационен център София-град и София-област, част от експертния съвет към Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион.

Последвайте каналите ни в:

Още от Спорт и бизнес

Виж всички