Дисквалифицираха Да Коща от първото състезание на "Мизано", победата е за Роулънд

Дисквалифицираха Да Коща от първото състезание на "Мизано", победата е за Роулънд

Антонио Феликс да Коща загуби победата си в първото състезание от Формула Е на пистата „Мизано“, след като бе дисквалифициран за техническа неизправност в неговия автомобил на Порше.

Техническите комисари са констатирали, че една от пружинтие на педала на газта на колата на португалеца не отговаря на правилника. Това води до автоматична дисквалификация и съответно загуба на всички точки, които Да Коща спечели за първото си място.

След изключването на португалеца победата става притежание на пилота на Нисан Оливър Роулънд, неговата втора в изцяло електрическия шампионат. Предишният успех на британеца бе в петото състезание в Берлин през лятото на 2020, когато германската столица прие общо шест старта, с които да завърши засегнатия от от COVID-19 сезон 2019-20.

Да Коща спечели хаотичното първо състезание на "Мизано"
Да Коща спечели хаотичното първо състезание на "Мизано"

С победата си в състезанието на „Мизано“ Роулънд увеличава своя аванс на върха в генералното класиране във Формула Е преди утрешния втори старт на Адриатическото крайбрежие. С актив от 80 пункта британецът има аванс от 9 пред действащия шампион Джейк Денис, който днес пресече финалната линия на четвъртото място, но след дисквалификацията на Да Коща и наказанието на Жан-Ерик Верн се класира втори.

Трети в подреждането е победителят от старта в Токио преди две седмици Максимилян Гюнтер, който има 63 точки, колкото и Паскал Верлайн, но печели тайбрека срещу втория пилот на Порше на база третото си място от днес. Двамата имат по една победа, но второто най-добро класиране на Гюнтер е третото място от „Мизано“, докато Верлайн няма второ качване на подиума.

Снимки: FIA Formula E

Следвай ни:

Още от Моторни спортове

Виж всички