Да Коща спечели хаотичното първо състезание на "Мизано"

Да Коща спечели хаотичното първо състезание на "Мизано"

Антонио Феликс да Коща спечели първата си победа за сезона във Формула Е, след като триумфира в хаотичното първо състезание на пистата „Мизано“ в Италия.

Португалецът се ориентира най-добре в надпреварата, която по-скоро приличаше на старт от Moto3, отколкото на автомобилно състезание. В първите 23 обиколки пилотите практически се бореха да не са на първото място, за да пестят възможно най-много енергия.

Едва във финалните пет тура те започнаха да дават пълната газ, а Да Коща имаше останал най-голям заряд в своята батерия и можеше да поддържа най-високото темпо. Това позволи на пилота на Порше да запише първата си победа във Формула Е от триумфа му в Кейптаун преди година.

Да Коща изпревари Оливър Роулънд в спирането за завой №5 в 26-та обиколка, след което британецът не успя да контрира. Все пак за него остана второто място и най-бързата обиколка днес. За Роулънд това е четвъртият пореден подиум след третите места във втория старт в Дирия и в Сао Пауло, както и второто място в Токио преди две седмици.

С тази си силна серия от резултати той оглави генералното класиране, в което със 73 точки той води с 5 пред действащия шампион Джейк Денис, който днес завърши на третото място. А в битката за титлата третата позиция се заема от Паскал Верлайн, който изостава с 10 точки от лидера, след като не взе точки днес.

Германецът трябваше да влезе в бокса, за да смени предното си крило още в шестата обиколка, след контакт с Жан-Ерик Верн в седмия завой. Обиколка по-рано Верн бе въвлечен в инцидент и с Ник Касиди, който прати новозеландеца в бокса, отново за смяна на предното крило.

Заради удара с Касиди Верн бе наказан с пет секунди, които бяха добавени към неговото време след финала. Тази санкция смъкна двукратня шампион от третата на осмата позиция и позволи на Денис да се качи на подиума. Победителят от състезанието в Токио Максимилян Гюнтер се класира четвърти днес, а петицата оформи Дан Тиктъм. Стартиралият от полпозишъна Мич Еванс завърши шести пред Серхио Сете Камара, Верн, Норман Нато и Щофел Вандоорн, които допълниха зоната на точките.

Сезонът във Формула Е продължава утре с второто състезание на „Мизано“, което би трябвало да е по-различно от днешното, тъй като ще бъде с две обиколки по-късо и няма да има чак такава нужда пилотите да пестят енергия в началните етапи.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички