Макси Гюнтер спечели първото състезание от Формула Е в Токио

Максимилиан Гюнтер (Мазерати) спечели първата си победа в сезон 10 във Формула Е, като това стана в дебютното състезание на световния шампионат с електрически болиди в Токио. Гюнтер се справи с Оливър Роуланд (Нисан), който беше големият фаворит за победата през по-голямата част от състезанието, а местните фенове до последни подкрепяха пилота на японската марка.

Гюнтер стартира втори и прекара много време на третата позиция, след това атакува и в 25 обиколка излезе начело, а зад него завършиха Роуланд и настоящият световен шампион Джейк Денис.

Сам Бърд с брилянтна първа победа за Макларън
Сам Бърд с брилянтна първа победа за Макларън

Голяма част от развитието на състезанието беше предопределена след квалификацията, когато някои от най-бързите пилоти бяха наказани заради задържане на свои колеги. Така санкциите засегнаха Мич Еванс, Джейк Хюз, Сам Бърд и Себастиен Буеми, но това не промени подреждането на първите две редици на старта.

Шефът на Формула Е обеща щедро дарение при поражение на Макс
Шефът на Формула Е обеща щедро дарение при поражение на Макс

Гюнтер беше много търпелив в битката в челото, както при „изчистването” на атакуващите режими, така и при рестарта след колата на сигурността. В 25 обиколка той атакува на шикана (завой №10), изпревари Роуланд и поведе, като отвори аванс от над 1 секунда. Това му позволи да активира последния си втори атакуващ режим без да загуби първото място в 28 обиколка и това беше последният шанс на Роуланд да се бори за победата. В края движещият се трети Антонио Феликс да Коща пробва атака срещу Роуланд за второто място, но не успя да го изпревари и на свой ред беше атакуван от Джейк Денис, който изпревари пилота на Порше и си осигури място на подиума. В самия край Роуланд направи всичко възможно, за да изпревари Гюнтер, но нито една негова атака не успя и това го остави на второто място.

Формула Е иска още един старт в Щатите
Формула Е иска още един старт в Щатите

След състезанието в Токио начело в класирането остава Паскал Верлайн, който в Япония завърши пети. Паскал има 63 точки, с 2 повече от Ник Касиди, който остана 8-и в Токио, а Роуланд е трети 54.

Касиди записа първи успех като пилот на Ягуар
Касиди записа първи успех като пилот на Ягуар
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички