Сам Бърд с брилянтна първа победа за Макларън

Сам Бърд с брилянтна първа победа за Макларън

Сам Бърд спечели една брилянтна победа във второто издание на състезанието от Формула Е в Сао Пауло. Британецът си гарантира успеха с изпреварване срещу бившия си съотборник Мич Еванс два завоя преди финала. За него това е първа победа от второто състезание в Ню Йорк през юни 2021 насам, а за Макларън успехът е първи в шампионата.

Както и преди 12 месеца надпреварата в Бразилия бе подчинена изцяло на използването на енергията и нейното пестене. В първите 2/3 от дистанцията нито един от пилотите практически не искаше да води, тъй като това водеше до по-висока консумация на енергия спрямо пилотите, които караха във въздушната струя.

В този момента Бърд, който премина от Ягуар в Макларън в началото на сезона, изкара най-много време начело. Той обаче се справи перфектно с използването на енергията и имаше достатъчно ресурс в края, за да се бори с Еванс.

Новозеландецът поведе в спирането за завой №3 в 28-та обиколка и изглеждаше, че ще стигне до първата си победа за сезона. На пук на всички очаквания обаче Бърд успя да се задържи за пилота на Ягуар и го изпревари два завоя преди финала с перфектна атака от външната страна на 90-градусовия завой №10.

Трети финалната линия пресече пилотът на Нисан Оливър Роулънд, който спечели две места в последната обиколка, изпреварвайки Паскал Верлайн (Порше) и шампиона Джейк Денис (Андрети), които завършиха съответно четвърти и пети. Точки от надпреварата в Сао Пауло взеха още Антонио Фелис да Коща (Порше), Жан-Ерик Верн (ДС Пенске), Щофел Вандоорн (ДС Пенске), Максимилян Гюнтер (Мазерати) и Себастиен Буеми (Енвижън).

В генералното класиране лидер след първите четири кръга въпреки отпадането си днес остава Ник Касиди (Ягуар). Новозеландецът се удари тежко в стената на завой №9 в 15-та обиколка, след като предното му крило се отчупи в резултат на по-ранен контакт и той загуби управление върху колата си.

Този инцидент доведе до второто излизане на колата на сигурността, която се появи и по-рано, за да могат маршалите да почистят трасето от множеството отломки, които бяха разпилени в началните обиколки. В подреждането Касиди е начело с 57 точки, втори с 53 е Верлайн, а тройката с 39 допълва Еванс. Днешният победител Бърд е шести с 37 пункта.

Сезонът във Формула Е продължава след две седмици с първата визита на изцяло електрическия шампионат в Япония. Надпреварата в Страната на изгряващото слънце ще бъде по улиците на столицата Токио на 30 март.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички