Победа за Меярд в шеметния слалом в Аспен, Фелер ще почака за глобуса

Победа за Меярд в шеметния слалом в Аспен, Фелер ще почака за глобуса

Лоик Меярд най-после спечели старт от Световната купа през този сезон, след като беше най-бърз в шеметния слалом в американския зимен център Аспен, преминал под знака на тежки метеорологични условия.

Алберт Попов не завърши първия манш в Аспен
Алберт Попов не завърши първия манш в Аспен

За съжаление, снежната виелица направи първия манш изключително труден за редица алпийци, сред които и българинът Алберт Попов, който започна силно, но отпадна в горната половина на пистата.

Линус Щрасер завърши на втора позиция в Аспен и лиши големия си конкурент за малкия кристален глобус Мануел Фелер от удоволствието да празнува триумфа си два старта преди края на сезона. Фелер завърши пети в Колорадо и има 635 точки на върха в класирането - 169 повече от Щрасер, като до края на кампанията има да се спечелят максимум 200 точки.

Трети в Аспен се класира Хенрик Кристоферсен, а голямото разочарование беше за водача след първия манш Клеман Ноел. Той имаше солиден аванс в началото на своето спускане, но направи грешка и не можа да финишира. Така французинът остава без победа в слалома от нощния старт в Шладминг на 24 януари 2023 година.

Топ 10 в Аспен: Меярд, Щрасер, Кристоферсен, Йоханес Щролц, Фелер, Тимон Хауган, Дейв Райдинг, Лори Тейлър, Стивън Амиес и Фабио Гъщрайн.

В класирането за големия кристален глобус интрига има само за втората позиция, защото шампионът е ясен - Марко Одермат. Фелер е втори с 846 точки, а днешният победител Меярд е трети с 843. Зад тях е Сиприен Саразен с 684, Кристоферсен с 673 и Винсент Крихмаир с 667.

Мануел Фелер има още два старта в слалома, за да спечели за първи път в кариерата си малкия кристален глобус - досега най-близо той беше до това през 2022-ра, но остана на 90 точки от Кристоферсен.

Лоик Меярд пък стана едва седмият победител в слалом в Аспен - другите са Били Кид през 1968-ма, Ингемар Стенмарк през 1976-а, Рудолф Нийрлих през 1991-ва, Томас Щнгасингер през 1998-ма, Ивица Костелич през 2001-ва, Марио Мат през 2001-ва и Андре Мирер през 2017-а.

Само четирима алпийци от днешния старт са участвали в последния такъв в Колорадо преди седем години - Дейв Райдинг (осми тогава), Даниел Юл (15-и), Линус Щрасер (21-ви) и Кристоферсен (24-ти).

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти