Гледай на живо

Настъпи ли преломният момент в биткатата за титлата в Англия - гледайте "Контра"

Олимпийската медалистка Олислейгърс пред Sportal.bg: Гледала съм 2.09 м на Стефка толкова много пъти, Мирела е вдъхновение за мен

Никола Олислейгърс е сребърна медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Токио, трета от Световното първенство на открито в Будапеща през миналата година и трета от Игрите на Британската общност в Голд Коуст през 2018 г. 27-годишната австралийка стана известна и с тефтера, в който по време на състезание си записва всеки опит. В Глазгоу тя ще направи дебют на световно първенство в зала, а броени часове преди началото на първенството се съгласи да даде ексклузивно интервю за Sportal.bg.

- Как се чувстваш преди Световното първенство? Винаги си усмихната.
- Развълнувана съм да бъда тук. Това е любимото ми място - да бъда с атлетите от цял свят. А също и съм в много добра форма точно сега. Надявам се, че това, което направих в Австралия, може да бъде пакетирано и да бъде изпратено тук, в Шотландия.

- Имаш медали от големи шампионати, какво искаш да постигнеш тази година, тъй като това е много важна година?
- Наистина е специална година. За мен целта винаги е личен рекорд. Аз започнах годината с изравнен личен рекорд. Мисля, че с Ярослава и други невероятни скачачки - когато една от нас скача високо, тя вдига стандарта по-високо и по-високо. Световният рекорд седи от много години, а много атлетки скачат високо. Следващото поколение идва и е много-много конкурентно. За мен това е невероятно, защото ме кара да скачам по-високо.

- Битката за медалите ще бъде много сериозна, защото Магучих, младите момичета и ти сте в страхотна форма. Какво очакваш от себе си, чувстваш ли се готова за световна титла или медал?
- Никога досега не съм се състезавала на световно първенство в зала и нямам напрежение върху себе си да бъда медалист или победител. Просто се фокусирам върху ритъма и върху това да се наслаждавам на състезанието.

- Аз съм от България. Знаеш, че световният рекорд се държи от Стефка Костадинова. Какво знаеш за нея, познаваш ли я лично?
- Не я познавам лично, но съм гледала нейните видеа толкова много пъти. Особено тези на 2.09 м. Мисля, че нещото, което научихме от Стефка, е, че България има много добри състезатели в скока на височина. И това помага, защото се стремиш да скачаш по-високо и по-високо.

Смятам, че дори и да не я познавам лично, съм научила много от нея. Хората наоколо те амбицират да вдигаш стандарта си. Състезанията ни учат, че винаги трябва да даваш всичко от себе си. Дори и да завърша втора или трета. Олимпийските игри в Токио са едно от любимите ми състезания, защото другите изкараха най-доброто от мен. Затова съм тук и сега - искам да вдигам стандартите и да видя най-доброто от следващото поколение.

- Вероятно познаваш нашата най-добра състезателка в скока на височина в момента Мирела Демирева. Тя не е тук сега, но какво е мнението ти за нея?
- Тя е страхотна. Спомням си през 2020 г. не бях толкова успешна, а тя беше толкова мила с мен в сектора. Когато тя говори за скок височина, казва, че обича своята работа и затова продължава да го прави. Тя беше вдъхновение за мен, защото когато срещаш по-старите атлети, някои от тях са загубили любовта към спорта. Но тя я е задържала тази любов, много я харесвам.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages | Снимки: Sportal.bg

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти