Въпреки трудния старт Танак не се притеснява за шансовете си за титлата

Началото на новия сезон в Световния рали шампионат (WRC) не мина съвсем по план за Ойт Танак, който след първите два старта за годината изостава с 27 точки от съотборника си в Хюндай Тиери Нювил в битката за титлата. Танак завърши четвърти в рали „Монте Карло“, след което отпадна в първия ден на рали „Швеция“, където се движеше с много силно темпо.

Преди началото на сезона естонецът бе сочен за един от основните претенденти за титлата заедно с Нювил и пилота на Тойота Елфин Еванс. Трудното началото на сезона за Танак обаче започна да поражда съмнения дали той действително ще се бори за титлата, или по-скоро ще трябва да помага с Нювил в битката с Еванс, който може да разчита на помощт от Кале Рованпера и Себастиен Ожие, които карат с ограничени програми.

Самият Танак обаче не бърза с притесненията за шансовете си да се бори за втора световна титла. Предишният успех на естонеца дойде през 2019 година, когато той бе пилот на Тойота. Тогава кампанията на Танак започна с трето място в „Монте Карло“ и победа в рали „Швеция“.

Еванс се доближи на 3 точки от Нювил след рали "Швеция"
Еванс се доближи на 3 точки от Нювил след рали "Швеция"

„Не, не се притеснявам за шампионата. Не е добър старт на сезона, но не ми се случва за първи път. В Швеция не беше добро карането. Беше сложно, в петък, когато беше хлъзгаво, усещането беше добро, но когато сцеплението се подобри усещането в колата се влоши.

„Опитахме да постигнем максимума, но определено не бяхме достатъчно бързи. Поне спечелихме точки, но като не беше хубаво начало на сезона.

„Позитивите от Швеция нямат значение, по-скоро е важно какво можем да подобрим. Определено има много неща, които можем да правим по-добре, което е позитивно. След няколко такива ралита определено ти трябва едно чисто“, каза Танак.

Битката за титлата в WRC продължава в края на следващия месец с едно от най-трудните състезания – рали „Сафари“. В него Танак ще бъде пети по отсечките в петък, което би трябвало да му даде по-големи шансове да бъде в челото на класирането в единственото състезание в Африка.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти