Индикар забрани маневрата, с която Нюгардън спечели "Инди 500"

Индикар забрани маневрата, с която Нюгардън спечели "Инди 500"

Организаторите на Индикар обявиха, че от тазгодишното издание на най-голямото състезание в шампионата - „Инди 500“ - защитната маневра, с която Джоузеф Нюгардън си гарантира победата миналия май ще бъде забранена.

Въпросната агресивна защита включваше много рязък завой наляво веднага след излизането от последния завой на пистата. Това отвеждаше пилотите към входа за боксовете и те се връщаха на състезателната повърхност малко преди началото на бетонната стена, която отделя пистата от алеята пред боксовете.

Идеята на това криволичена е да се попречи на следващите коли да използват въздушната струя, което да не им позволи да наберат инерция и да изпреварят водача преди финалната линия. През миналата година тази маневра бе позволена, но от тазгодишното издание на „Инди 500“ тя ще е забранена. Проследяването на границите на пистата в тази част от трасето ще се случва благодарение на бяла линия, която ще бъде боядисана от станата на боксовете до изхода от четвъртия завой.

Нюгардън с първа победа на "Инди 500" след доста спорен финал
Нюгардън с първа победа на "Инди 500" след доста спорен финал

„Ние ще следим за спазването на тази линия. Така че това, което Нюгардън направи миналата година ще бъде забранено. През 2023 той не наруши никакво правило, но като шампионат ние правим точно това с прилагането на правилата. Неща се случват и ние реагираме.

„В нашите очи това беше твърде агресивно, така че ние ще отнеме възможността на пилотите да бъдат толкова агресивни на изхода от завой №4“, заяви президентът на Индикар Джей Фрай пред Racer.com.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти