Григор Димитров започна по план в Ротердам

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна успешно кампанията на един от най-специалните за него турнири - АТР 500 в Ротердам. Топ ракетата ни срази 48-мия в света Лоренцо Сонего със 7:6(4), 6:3 за 1 час и 32 минути игра.

Димитров направи ранен пробив в първия сет, но веднага загуби предимството си, след което доминацията на сервиращите доведе до тайбрек. Там също и двамата осъществяваха мини-брейкове, преди все пак Гришо да дръпне с 5-4 и с два безответни сервиса да затвори сета. Във втората част и двамата спасиха до два брейк-бола, а за 5:3 българинът повиши значително нивото на ретурите си и си издейства ключово предимство. С безупречен начален удар мачът беше затворен безпроблемно.

Димитров реализира 19 уинъра и направи 11 непредизвикани грешки, докато съперникът му се отчете с 15 печеливши удара и 15 сгрешени. 28 от 59-те сервиса на българина бяха невърнати (24/61 на Сонего), като той имаше предимство и в разиграванията от основната линия - 27 срещу 19 спечелени.

Следващият противник на топ ракетата ни е Мартон Фучович, който елиминира сънародника си Лоран Марожан в първи кръг. Двамата с Гришо играха наскоро в Australian Open и българинът спечели в четири сета.

“Да, свикнах с условията бързо. Не играх много безупречен тенис, но бях много солиден във важните моменти в мача. Точно това търся, когато не съм на най-доброто си ниво. Щастлив съм, че преминах през този съперник, защото той е мощен и качествен тенисист, с когото не бях играл до момента. Също така очевидно имаше повече енергия от мен. Винаги, когато съм идвал тук, се чувствам отлично. Казах си, че нямам време за подготовка, но съм със страхотни спомени оттук. Подготвих се добре, гледах доста мачове, за да видя каква е обстановката. С Мартон се познаваме от толкова много време. Уважаваме се много, очевидно е, че няма да е лесен мачът. Надявам се да съм готов”, каза Димитров с усмивка накрая.

Първи сет

След форхенд в мрежата на Сонего на първия му сервис-гейм се стигна до 30-30, а впоследствие чудесен ретур на българина му издейства шанс за пробив. Италианецът пък направи двойна грешка и брейкът стана факт - 1:0. С прекрасни четири сервиса без да загуби точка Димитров затвърди предимството си и по убедителен начин поведе с 2:0.

Гришо направи добра атака на мрежата, но беше изненадан с бекхенд по правата и не можа да осъществи качествено воле, след което изостана с 0-30. Италианецът показа класа в защита и постепенно тръгна напред, за да завърши точката и да се добере до двоен брейк-бол. С отличен сервис Димитров отрази първия, но при втората възможност Сонего блесна с ретур и се добра до 2:1. Италианецът продължи да повишава нивото на изпълненията си, като дори подобри процента на първи сервис. С няколко безответни начални удара той взе трети пореден гейм и дръпна с 2:3.

Гришо веднага дръпна с мини-брейк след продължително разиграване от основната линия, но пък с двойна грешка загуби предимството си - 2-1. Скоро след това обаче Димитров пласира ретур и от втория опит успя да размине съперника с форхенд за 3-2. Пред празен корт обаче българинът направи форхенд по правата в стремеж на уинър, но не намери очертанията и мини-брейкът беше върнат. Фантастичен ретур-уинър на българина му осигури нов аванс от 5-4 и два сервиса. Невърнат сервис осигури два сетбола на Гришо и той по същия начин си осигури успешен край на сета - 7:6(4).

Димитров и Сонего си размениха по един убедителен сервис-гейм за 4:5. Българинът направи двойна грешка за 30-30, но с хубава акция към мрежата и завършващо воле стана 40-30. Още едно воле Григор стигна до 5:5. Сонего продължи да сервира безупречно и практически без игра си гарантира тайбрек - 5:6. Доминацията на сервиращите продължи и някак логично българинът си взе подаването, за да вкара сета в “дълъг гейм”.

Гришо веднага дръпна с мини-брейк след продължително разиграване от основната линия, но пък с двойна грешка загуби предимството си - 2-1. Скоро след това обаче Димитров пласира ретур и от втория опит успя да размине съперника с форхенд за 3-2. Пред празен корт обаче българинът направи форхенд по правата в стремеж на уинър, но не намери очертанията и мини-брейкът беше върнат. Фантастичен ретур-уинър на българина му осигури нов аванс от 5-4 и два сервиса. С два безответни сервиса топ тенисистът ни се справи - 7:6(4).

Втори сет

Вторият сет започна безпроблемно и отлично за топ тенисиста ни, който не допусна отпускане и разсейване на свой сервис - 1:0. Сонего също беше позитивен на свое подаване, макар Димитров да взе една точка с прекрасен бекхенд по правата. Българинът също беше в настроение да приключи бързо своя сервис-гейм, за да дръпне с 2:1.

Сонего направи грешка от форхенд за 0-15, а после Гришо дочака негова неточност от предната страна на ракетата след порция подсечени бекхенди. Нов пресилен форхенд на италианеца беше означаваше два брейк-бола за съперника. Два изключителни сервиса на Сонего му помогнаха да вкара гейма в дюс, а с трети и четвърти пореден такъв направиха резултата 2:2.

Димитров сгреши форхенд и изостана с 15-30, но в подходящ момент реализира уинър за 30-30. Грешка от бекхенд означаваше брейк-бол, но страхотна акция с форхенди и воле на мрежата го неутрализира. Българинът беше 28 от 28 спечелени точки, когато беше вкарал първия си сервис. Двойна грешка доведе до още един шанс за съперника, но нашият тенисист неутрализира и него с прекрасен форхенд. Чудесна акция с печелившо драйв-воле сложи щастлив край на сета - 3:2. Хубав бекхенд-уинър от ретур на Гришо го изведе до 0-15, но след това Сонего пласира страхотен сервис за 15-15. Изящна къса топка и сервис-воле върнаха контрола на италианеца и той скоро след това затвори гейма - 3:3.

Димитров проведе безупречен гейм на начален удар и не позволи изобщо топката да бъде вкарана в игра - 4:3. Агресивен форхенд по диагонала, докато тича, плюс мощен плосък бекхенд позволиха на Григор да поведе с 0-15. Страхотно разиграване с прекрасна защита от българина му позволи да дочака неточност от съперника и да дръпне с 15-30. Димитров продължи с висококачествените ретури и провокира Сонего да сгреши за 15-40. Благодарение на първия си сервис италианецът отрази първия брейк-бол, но при втория сгреши форхенд и пробивът стана факт - 5:3.

С категорични сервиси Григор си осигури троен мачбол, още първия от който беше материализиран по атрактивен начин с минаващ форхенд - 7:6(4), 6:3.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти